Книги
Димитър Коруджиев написа сензационен роман
Авторът на “Градината с косовете” изследва скритите пружини на историята

.
Елена Алекова гради мостове към Бога

Повече от 200 почитатели на поезията събра премиерата на новата книга на Елена Алекова в зала 7 на НДК преди няколко дни. Наречена "Вграждане", стихосбирката събира най-новите творби на поетесата, която от няколко години води "Литературна гостоприемница" в столичното читалище "Д-р Петър Берон". Оригинална посока нарече търсенията й Евтим Евтимов, който разказа за книгата. "Представял съм шест книги на Елена Алекова - каза той, - но в тази осезаемо се чувства мирисът на вятър." Това не е случайно - написани експресивно, като накъсано дихание, стиховете й са наситени с много лекота, емоция и финес. Поетесата разчупва обичайните структурни форми - творбите й напомнят платната на импресионистите, в които омагьосват различни оттенъци на чувствата.

Любовта във всичките й измерения е водещата нишка в книгата, което я превръща в своебразен оазис днес, когато повечето хора свързват обичта само с техниката на акта и натрапчивия сексаромат на чалгата. "Нека хората, които не са вярващи, да ми простят, че ще рецитирам и стихотворение на религиозна тема - каза Елена Алекова, - защото всеки път води до Бога, дори и този на неверието".

"Вграждане" е деветата книга на авторката, която до този момент е издала романа в стихове "Милена", "По невидимите магистрали ", "Отвъд думите", "Моята България" и др.

.
Наричали Юрий Никулин “припаднал глист” в казармата

Юрий Никулин е завладян от магията на цирка на 5-годишна възраст. От тогава до смъртта си той нарича себе си "просто един клоун". За почитателите му обаче е нещо много повече - артист, оставил след себе си редица забележителни филми. Сред тях са "Диамантената ръка", "Кавказка пленница", "Те се сражаваха за родината", "Дванадесетте стола" и др. Многото си перипетии в живота той разкрива в автобиографията си "Почти сериозно..." (ИК "Рива"), която само до смъртта му през 1997 г. има 13 издания и е допълнена с десетки снимки. Хуморът блика от всяка страница - дори от онези, посветени на времето, прекарано в армията. Без сянка на обида Никулин разказва как другарите му го наричали "припаднал глист". "Сигурно наистина съм изглеждал смешен - пише той, - кльощав, дълъг и прегърбен."

След седемте години във войската започват триумфите му на екрана и под купола на цирка. За всичките си филми той си спомня с много самоирония. Така например по време на снимките на "Диамантената ръка" имало копие на героя му от папие-маше. Фигурата трябвало да падне от багажника на закачения за хеликоптера "Москвич". Чистачката обаче била толкова любопитна, че се разровила из реквизита и открила покритата с чаршаф фигура. Веднага се разкрещяла, че Никулин е мъртъв. Слухът обиколил светкавично Съветския съюз и се наложило актьорът да се обажда на всичките си познати, включително и на майка си, за да ги убеди, че слуховете за смъртта му - както казвал Марк Твен - са силно преувеличени.

.
Ерика Джонг хвърля бомба със спомени

Людмила Габровска

Aко някой преди години беше казал на Ерика Джонг, че ще се разочарова от живота, тя щеше да му се изсмее. Това споделя самата тя в автобиографията си "Да прелъстиш демона" (ИК "Сиела"). Скандалната писателка е неузнаваема - колкото е разликата между разюздана стриптийзьорка и свенлива монахиня. Свалила е маската на дръзка бохемка и няма нищо против да мине за домакиня на средна възраст. В размислите й се усеща горчивина и почти никаква надежда, че светът от нейната младост - пълен много повече с еротика, отколкото с порнография, може да възкръсне. "Живеем във време, в което сексът е навсякъде, но е тотално принизен. Това е последното нещо, което съм очаквала да се случи след 60-те години… В наше време като че ли никой не говори за екстаза. Говори се за секса като за нещо, което е под контрол. Малки момиченца правят минети заради усещането за власт, не от удоволствие, жените на средна възраст се хвалят със своите играчки момчета, мъжете се изявяват като манекени само заради самото шоу…"

Но освен размислите си за отношенията между хората, авторката на "Страх от летене" разкрива и много неизвестни случки от своята биография - срещите й с прочути писатели и музиканти, разочарованието й от някои холивудски звезди, впечатленията си от творци като Набоков, Борхес, Сюзън Зонтаг, Робърт Редфорд и много други личности, оставили отпечатък в живота й. Без да прибягва до лицемерна свенливост - най-големия грях според нея, Джонг описва с прямота и хумор срещите със съпрузите си, любовниците си и наркотиците. Авторка на повече от 20 книги, днес тя е загърбила славата си на човек, който шокира, и предпочита ролята на наблюдател, за когото най-важно е да загърби егото си на писател.

.
Топ 10. НАЙ-ПРОДАВАНИ КНИГИ СПОРЕД "ПИНГВИНИТЕ"

1. "Български хроники",т.3,Стефан Цанев

2. "Как да отслабнем завинаги", д-р Пиер Дюкан

3. "Подсъзнанието може всичко", Джон Кехоу

4. "Хари Потър: приказките на барда Бийдъл", Джоан Роулинг

5. "Antiaging: енциклопедия за младостта и забавяне на стареенето с помощта на природната медицина", проф. Хр. Мермерски, д-р Й. Мермерски

6. "Новите български демони"

7. "Български хроники", том1, Стефан Цанев

8. "Нека ти разкажа", Хорхе Букай

9. "Дъщерята на Якудза", Шоко Тендо

10. "Да преследваш пръстен с диамант", Лорън Уайзбъргър

.
.
.