Книгите
Галин Никифоров хвърли ръкавицата на Дан Браун
Романът “Фотографът: Obscura reperta” е програмиран да се превърне в бестселър

.
Една италианска история в България

C книгата си „Една италианска история в България" бизнесменът Гаетано Кристиано отбеляза 15 години от старта на бизнеса си в у нас. Авторът, който е президент на козметична компания и на благотворителната "Италиано-българска фондация" - Пловдив, представи под тепетата юбилейното издание пред сътрудници, партньори и приятели. Богатата на снимки и факсимилета на документи книга проследява фамилната история на известния италианец - от родния му град Неапол през Милано и Рим, където създава първите си компании, до Пловдив - градът, в който Кристиано работи и живее от 1993 г.

Неаполитанецът, който е известен с благотворителната си дейност сред хората в неравностойно положение, както и като учредител на наградата за проспериращ бизнес в Пловдив и региона, е носител на "Командор от Ордена на Звездата на Италианската солидарност".

.
Притчи на Хорхе Букай сочат пътя към хармонията

Людмила Габровска

Pядко таксиметровите шофьори будят у нас асоциации за висша философия, изтънчени обноски и аристократично поведение. Но точно това е една от професиите на Хорхе Букай, който е не само световноизвестен писател, но и човек, впечатляваш с финеса и достолепното си поведение. В това се убеждават хиляди хора по света, тъй като той е канен да чете лекции във всички елитни университети. Но преди да постигне този триумф, Букай е работил какво ли не - включително клоун, продавач, възпитател и актьор. Да изкарва сам хляба си той се научава едва на 13 години: животът в Буенос Айрес, както и навсякъде, не е благосклонен към хората без прочути роднини или фамилно богатство. С цената на много усилия успява да завърши медицина и да специализира психология. Сблъсква се с различни проблеми, но винаги намира нещо общо между всичките си пациенти: те рядко се чувстват щастливи. "Всеки път, когато срещнем някого, чието отношение към света е по-различно от нашето, решаваме, че е луд. Ако не мисли, действа и вярва като всички, очевидно е луд. Луд като Колумб, като Коперник, като Галилей, като Исус и - макар дума да не може да става за сравнение с всички тях - като мен. Има лудост, която ни прави по-богати, но и лудост, която ни ограбва". Как да не потъпчем индивидуалността си и да намерим вътрешната си хармония Хорхе Букай разкрива в книгите си, преведени на повече от 20 езика. Но те в никакъв случай не са стандартните съвети, нито наръчници от типа "популярна психология". Аржентинецът пише сборници с разкази, които са своебразни притчи - за любовта, предателството и човешките слабости. Първата му книга, издадена на български - "Нека ти разкажа", бе изчерпана бързо. С още повече мъдрост и финес е написана втората - "Приказки за размисъл" (ИК "Хермес"), която от няколко дни е на книжния пазар.

.
Арундати Рой в целия си блясък

Бук скаутите (ловците на книги) знаят, че култовата книга "Богът на дребните неща" от години не може да се издири никъде. Но вече има добра новина за тях. Ново великолепно издание на Арундати Рой радва читателите и в България. Световноизвестният роман на индийската писателка "Богът на дребните неща" бе отличен с "Букър" през 1997 г. Престижната награда превърна авторката в световна знаменитост. Първото издание на романа у нас бе публикувано преди 8 години, но се забелязваше липса на коректорска и редакторска намеса. За новото издание е ползван същият превод - на Леда Милева, но основно преработен и шлифован.

"Публикуването на подобна творба е предизвикателство към всеки издател, защото това не е обикновена книга, а висш пилотаж. Изданието излиза с тази корица във всички държави, позволява се само интерпретация на снимката", сподели издателят на поредицата за съвременна литература "Отвъд" на "Жанет 45" Манол Пейков. Фотографията е известна на милионите читатели на Рой по света. Всъщност писателката е свикнала с вниманието към себе си, макар и с отрицателен знак, още от детските си години. Отношението към нея като към аутсайдер датира от времето, когато майка є има дързостта да се разведе, когато дъщеря є е само на една годинка. Това настройва повечето им роднини срещу тях. По-късно, когато е ученичка, Арундати започва да събира и продава празни бутилки, за да припечелва нещо. На 16 години постъпва в архитектурен колеж, но това не се оказва нейната професия - за известно време пише сценарии, дори се снима в няколко филма под влияние на втория си съпруг Прадип Кришен, който е режисьор.

.
Топ 10. НАЙ-ПРОДАВАНИ КНИГИ СПОРЕД "Български книжици"

1. "Български хроники",т. 3, Стефан Цанев

2. "Културният фронт",  Иван Еленков

3. "Новата парадигма на финансовите пазари",  Джордж Сорос

4. "Строго поверително!", Веселин Ангелов

5. "Нашенци в Косово и Албания", Таня Мангалакова

6. "Когато вече не мълчим",  Елена Атанасова

7. "Любовникът от Северен Китай",  Маргьорит Дюрас

8. "Революцията в България 1989-1991", Димитър Луджев

9. "Тропическо животно",  Педро Хуан Гутиерес

10. "Кеворк проговаря 2", Кеворк Кеворкян

.
.
.