За първи път от 25 години насам ЕС излиза с общо лого и единно послание
Брюксел ни кани пред урните
Кампанията ще струва 18 милиона евро - по 5 евроцента на всеки европеец
.
Вдигат прага за групите

Европейските депутати са обединени в групи не по национален признак, а в зависимост от тяхната политическа принадлежност. В момента всяка група трябва да бъде съставена от поне 20 членове, избрани в поне 6 държави членки. Тази система ще бъде променена след предстоящите избори, тъй като наскоро депутатите взеха решение да увеличат минималния праг за образуване на политическа група на 25 души, избрани поне в 7 страни членки.

В момента групите са седем и нито една от тях няма мнозинство.

.
Белгийците са най-активни

Избирателната активност варира чувствително между различните държави членки на ЕС. В повечето от тях се забелязва спад. През 1979 година са гласували близо 62% от граждани на ЕС, докато през 2004 г. своя вот са дали 45,47 на сто.

Най-активни са избирателите в Белгия. Около 90% от тях традиционно отиват до урните. Същото важи и за гражданите на Люксембург. Причината едва ли е в задължителното гласуване. То е въведено и в Гърция и Кипър, но избирателната активност е около 70%.

На изборите за евродепутати през 2004 г. най-малко са гласували хората в Словакия - едва 17%, следвани от поляците - 20%, и естонците - близо 27%.

Избирателната активност в България и Румъния е почти еднаква. На вота през 2007 г. до урните са отишли малко над 29% от имащите право на глас в тези страни.

.
.
.