Злокобната сила на Бермудския триъгълник
Легендата за Летящия холандец почива на истински факти, твърди историк, посветил 30 години на изучаването на дяволския район

.
Последни научни теории

Гибелта на морските съдове и самолетите може да се дължи на разпада на хидрат метан на дъното на океана. Според една такава теория, изведена от учени в началото на 2008 г., във водата се образуват големи мехури, наситени с метан, в които плътността е толкова понижена, че корабите не могат да плуват и мигновено потъват. Някои предполагат, че, издигайки се във въздуха, метанът може да предизвика също и самолетна катастрофа заради понижаването на плътността на въздуха, което води до намаляване на подемната сила и изкривени показания на алтиметрите. Освен това метанът във въздуха може да доведе до блокиране на двигателя.

Изказват се предположения, че причината за гибелта на някои съдове, в това число и в Бермудския триъгълник, може да бъдат т. нар. блуждаещи вълни, които, както се смята, могат да достигат до височина 30 метра.

Предполага се, че при определени условия в морето може да се генерира инфразвук, който оказва въздействие върху членовете на екипажа, предизвиквайки паника, в резултат на което те напускат съда.

.
.
.