Науката
САМОТАТА Е ЗАРАЗНА
Жените се нуждаят от по-голяма емоционална поддръжка

Самотата на човека се предава като вирус и на останалите хора, с които контактува. Най-големите самотници стават аутсайдери, обществото постепенно ги изтласква.
.
Комплиментите "разхубавяват" хората
Не е тайна, че повечето хора зависят доста силно от околните. Както се казва, не е толкова трудно вече да си привлекателен. За целта е достатъчно да демонстрирате симпатия, съобщава BBC. Прости фрази като "колко добре изглеждаш днес" могат да те направят по-привлекателен в очите на този, към който са адресирани. Този ефект ще е още по-голям, ако репликата е придружена със зрителен контакт и усмивка.

Изследване на психолога д-р Бен Джонс от Университета на Абърдийн, в което са взели участие 230 човека, показва, че именно подобни сигнали, демонстриращи разположение, играят ключова роля в оценката на привлекателността. Д-р Джонс твърди, че резултатите от изследването му могат да бъдат използвани от хората за предотвратяване на очевидно безперспективно общуване. "Съвместяването на информация за физическата привлекателност и степента на заинтересованост към останалите може да ви помогне за по-ефективно взаимодействие в обществото", казва той. Един вид, комплиментите "разхубавяват" околните в очите ви.

В изследването на мъжете и жените предложили да разгледат различни фотографии на хора. На някои те гледали в обектива, на други - не, някъде се усмихвали, другаде не. След това накарали изследваните да оценят привлекателността на лицата. Най-високи оценки неизменно получили снимките, на които хората гледат към обектива и се усмихат.
.
Сарказмът е полезен

 
Хората са социални същества. И тази социална природа означава, че си взаимодействаме едни с други както позитивно, така и негативно. Да се разберат тези връзки, техните основи, развитие и изменение - това не е толкова просто. Въпреки това, учените продължават упорито да изучават и изследват тази тънка материя. Неврофизиоложката Катрин Ренкин от Калифорнийския университет в Сан Франциско неотдавна оповести резултатите от свое изследване, в което доказва, че сарказмът, който е едновременно весел и негативно язвителен, играе много важна роля в социалното взаимодействие между хората. Е, и? На кого е необходимо това изследване?

Според изследването на Ранкин, ако не сте уловили сарказма в предишния абзац, то по всяка вероятност имате известно увреждане в дясното полукълбо на мозъка. Сарказмът също така се възприема трудно от хора със слабоумие и травми в дясната част на главата, поради което те често реагират неадекватно на сарказма в социума.

Биолозите-дарвинисти твърдят, че именно нашата социализация е направила хората толкова успешен вид. Ние сме майстори на това, което антрополозите наричат "социален разум". Разпознаваме и осъществяваме стотици взаимоотношения и с лекота различаваме приятелите от враговете. Което е още по-важно - целият ни живот е подчинен на социалното въздействие и сметките. За услугата заплащаме с услуга, а нанесените обиди остават в паметта ни и променят отношенията ни. Караме се и се сдобряваме дори с най-близките хора.

Сарказмът създава както позитивни, така и негативни връзки между хората. Все пак по смисъла си това е тъмната страна на хумора, а хуморът е много важен за отношенията. Казано по-просто - ако човек не разбира шегите ви, то вероятността да станете приятели е много малка. А ако не разбира сарказма ви, то имате насреща си един потенциален враг.

Сарказмът има и обединяваща функция. Да речем че имате началник с по-особено чувство за хумор. Пуска някаква саркастична реплика и само един от колегите ви прихва в смях. Това автоматично го превръща в любимец на шефа. А останалата част от колектива получава възможност да коментира зад гърбовете им с язвителен тон това взаимоотношение. По този начин сарказмът активно участва в създаването на приятелски отношения и обединяването на групи от хора.
.
Половината приятели се сменят на 7 години
Навярно сте чували разпространеният научен мит за това, че всички клетки на човешкото тяло се сменят за 7 години. И въпреки че не е съвсем ясно откъде се е взела точно тази цифра, този период съвпада и с друго изследване. То посочва, че за 7 години се обновява половината социална мрежа на човека, като при това размерът си остава същия.

Разбира се, на всички им се иска да мислят, че изборът на приятели зависи само от тях, но върху социалните мрежи влияят и външни обстоятелства. Именно от това е изходил социологът Хералд Моленхорст от Университета в Утрехт, Холандия, в свое изследване. Допитване до 1007 човека на възраст от 18 до 65 г. било повторено след седем години. Втория път успяли да анкетират само 604 човека от отговорилите предния път. Сред въпросите, задавани от изследователите, фигурирали и такива: С кого разговаряте на лични теми? На кого ходите на гости? Къде сте се запознали? Къде виждате този човек сега най-често?

Резултатите показали, че размерите на социалната мрежа на анкетираните са останали стабилни, но много от хората там са били подменени. Около 30% от партньорите в разговорите по лични теми са останали същите и след 7 години. Но от смятаните за приятели тогава хора са останали едва 48%, за които и сега се твърди същото. Резултатите на изследването противоречат на предишни изследвания, които твърдят, че размерите на социалните мрежи намаляват с времето.
.
.
.