Науката
СНЕЖНИ РЕКОРДИ
Скорост до 360 км/ч може да развие лавината, ескимосите имат 24 думи за снега в различните му състояния

Праобразът на любимата детска атракция бил създаден, за да умилостивява лошата Зима. От митологична гледна точка тя е мъртъв или вълчи период, символ на смъртта и съня, на старостта и неплодовитостта.
.
Кой е по-по-най

 
Най-малкият снежен човек в света бе направен в началото на декември м. г. от изследователи от Националната лаборатория по физика в Западен Лондон. Човечето е с размер от 0.01 мм в диаметър (около една пета от дебелината на човешки косъм) и е сглобено с инструменти за работа с наночастици. Състои се от две миниатюрни калаени зрънца, споени с платина, които обикновено се използват при калибриране на електронни микроскопи. Очичките и усмивката на мъничето са изваяни с фокусиран йонен лъч, а морковчето за носа му е заместено с издатък от платина.


 
Рекордът за най-големият снежен човек е поставен в градчето Бетел, щата Мейн. С разлика от девет години жителите на града подобриха собствения си рекорд, като построиха снежен гигант от женски пол с височина 35 метра. Снежната дама имаше клепачи от ски и яркочервени устни, направени от пет автомобилни гуми. Кръстена бе на щатския сенатор Олимпия Сноу.


 
Най-големият снежен човек от плат в Европа бе измайсторен в Рига в средата на декември м. г. Той беше 10.5 метра висок и от плат. Първоначалните намерения бяха да е от изкуствен сняг, но впоследствие беше избран този вариант. За създаването на гигантския платнен снежен човек са изразходвани 250 метра материали.
.
Студена статистика
- Рекордът за най-големите „снежинки" на Земята принадлежи на Сибир - диаметърът им е достигал до 30 см. В Париж през януари 1867 г. паднал сняг на парцали с диаметър до 20 см, който затрупал всички улици. Те били разчистени едва след 6 денонощия непосилна работа на неизброими чистачи и 15 000 коли. Обема на този сняг Фламарион изчислил на 1 300 000 м

-  Рекордът на най-силните снеговалежи се държи от САЩ. На 10 и 11 февруари 1969 г. в североизточните райони на САЩ снежна буря покрива земята за няколко часа с пелена, дебела 80-100 см. Освен парализираното движение снежната буря отнема живота на 14 души. В Силвър Лейк, Колорадо, на 14-15 април 1927 г. за 24 часа паднал сняг, дебел 195 см.

-  Рекордът за най-дебел сняг, натрупан за един месец, принадлежи на станция Тамарак, в планината Сиера Невада, Калифорния, където през януари 1911 г. снежната пелена е достигнала дебелина 990,6 см. На 9 март същата година запазилият се сняг е бил вече дебел 1153 см. Това е най-дебелата снежна покривка, измерена изобщо на Земята. На станция Тамарак принадлежи и старият рекорд на най-дебел сняг, паднал през целия зимен сезон. Когато през зимата на 1906-1907 г. измерили и последния пролетен сняг, се оказало, че през зимата са паднали общо 22,45 м сняг.Този рекорд бил бит едва след 45 години.

-  На прохода Томсън по участъка на автомобилния път за Ричардсън, на 42 км от пристанището Уалдес в Аляска, средно годишно пада сняг, дебел около 14 м. През зимата на 1952-1953 г. на прохода паднала снежна покривка с дебелина 24,8 м. Въпреки това и този рекорд не бил запазен дълго време. В Националния парк Парадайс Вали в планината Рейнир, щат Уошингтън, разположен на височина 1600 м, средно годишно пада 14,61 м сняг. През зимата на 1955-1956 г. там паднало максималното за целия свят количество сняг - 25,41 м. Цели седмици и дори месеци снегът в Парадайс Вали има дълбочина 9 м.
.
.
.