Книгите
“Улични” разкази връщат в миналото
Новият сборник на Васил Георгиев смесва история и хумор

.
Ларшон изобличава злодеянията на властта

 
Pядкост е криминален роман от европейски автор да постигне зашеметяващ успех, който да засенчи американските майстори в жанра. Но е факт, че трилогията на шведския писател Стив Ларшон „Милениум" (ИК „Колибри") е преведена на повече от двадесет езика и издадена в милионен тираж по цял свят. Самите заглавия са достатъчно странни - „Мъжете, които мразеха жените", „Момичето, което си играеше с огъня" и „Кралицата от двореца на въздушните течения". Втората част вече е на българския пазар и продължава сюжетните линии от първото заглавие, фокусирани върху моралното падение в големия бизнес.

Ларшон повдига въпроса за злоупотребата с властта и показва как хората по високите етажи прикриват лесно злодеянията си. Той разкрива как действа незаконната мрежа за секстърговия, чийто жертви най-често са малолетни емигрантки без възможност да се защитят. Те са възприемани като най-ниското стъпало на социалната стълба и поради това не представляват интерес за съдебната система. Ларшон продължава и моралната дилема, започната в първата част на поредицата - за вината на обществото и за това кой носи основната отговорност за подобни престъпления.
.
Издават последния роман на Камило Хосе Села

 
Жената е робиня на мъжа, но въпреки това трябва да има трима мъже, на които да служи - съпруга, любовника и заместника. Това твърди един от героите на Камило Хосе Села в романа му „Чемширово дърво", който издателство „Фама" публикува в поредицата си „Класика".

Това е една от най-добрите творби на испанския писател, отличен с Нобелова награда през 1989 г. Живял между 1916 и 2002 г., Хосе Села е свидетел на най-значимите събития на двадесети век и богатият му жизнен опит намира отражение и в романите му - „Семейството на Паскуал Дуарте", която е най-превежданата испанска книга след „Дон Кихот"; „Кошерът" и „Мазурка за двама мъртъвци". „Чемширово дърво" е последният му роман, за който той самият казва, че е „разказ за приключения, преминали през объркващото сито на паметта". В него се преплитат история, фолклор, суеверия, морски авантюри, автобиографични моменти, философски разсъждения, а героите са повече от разнообразни - вещици, русалки, призраци, чешити и най-обикновени хора, които търсят своята истина за живота.
.
Корейски пословици припомнят мъдростта на вековете

 
Tриста афоризма са включени в сборника „Корейски пословици" (ИК „Изток-Запад"), който за първи път представя мъдростта на азиатския народ в най-различни аспекти. Поговорките са посветени на семейството, любовта, приятелството, труда, мързела, лъжата, глупостта, младостта, старостта… Съставителят д-р Со Йънг Ким не само е превел и подбрал най-емблематичните сентенции, но и ги е допълнил с техните български еквиваленти. Така например фразата „Крадливото куче не напълнява" е равностойна по смисъл на нашата пословица „Лесни пари лесно се харчат", а „Жабата не помни кога е била попова лъжичка" - на „Пази Боже сляпо да прогледне".

Сборникът включва и много мъдрости, посветени на актуални проблеми през последните години - сред тях са алчността, печалбата, загубата, глада, бедността,. Изданието е допълнено и с фонетична транскрипция и оригинални корейски илюстрации, а от същата поредица досега са излезли сборници с пословици от Индия, Япония, Китай и Турция.
.
Людмила Филипова разкрива „тайната на Десетте”

 
Новото заглавие на Людмила Филипова е своеобразно продължение на предишната й творба „Мастиленият лабиринт". „Антихтонът на Данте" (ИК „Сиела") започва

със стара флорентинска легенда, която разказва за „тайната на Десетте", скрита в текстове на Данте, както и за загадъчна математическа формула, по която описаните от поета кръгове и сфери могат да се превърнат в реалност. Сред многото загадки, проследени в романа, са и закодираните послания в учението на Орфей и в противоречивата „Книга на Енох". Героите на Людмила Филипова - археоложката Вера Кандилова и загадъчният Ариман - предприемат рисковано пътешествие, което ги отвежда извън границите на логиката, за да открият десетия кръг и сфера, в които според Питагор е скрита тайната на Антихтон.

Те проучват и много легенди за сияещи същества, които от хилядолетия носят знание и надежда. Но макар да са описани в почти всяка култура, все още никой не знае дали са ангели или само илюзия на въображението.
.
Топ 10. Най-продавани книги според "Пингвините"
1. „Божията формула",  Жозе Родригеш душ Сантуш

2. "Листопад",  Решат Нури

3. .„Пиратски ширини",   Майкъл Крайтън

4. .„Тайнствената сила на пирамидите",   Богомил Герасимов

5. .„Похитителят на мълнии",  Рик Риърдън

6. „Паднали ангели",  Лорън Кейт

7. „С дъх на канела",   Никълъс Спаркс

8. .„Гневът на Лудия Бог",   Реймънд Фийст

9. .„Нека ти разкажа",  Хорхе Букай

10. .„Методът Силва",   Силва, Ед Бернд
.
.
.