Свиват армията на 27 000 щика
Подготвят контингента ни в Афганистан за бойни действия

Марин Кръстев
Военният министър Аню Ангелов отчете първата година от мандата си във ведомството.
.
САЩ ни отпуснали $1 млн. за Челопечене
Близо един милион долара е дало до този момента американското правителство в помощ за разчистването на района на поделението в Челопечене.

В специална справка от US посолството се посочва, че в сумата се включват персоналът и екипировката, които са взели участие в действията по разчистването на района на погреба. Друга част пък били преведени директно на Министерството на отбраната, за да покрие разходите си по операция „Горещо лято”.

Щатските бомбаджии са ни предоставили и специален магнитен детектор, който засича останки за боеприпаси. Цялото оборудване и екипировка ще остане за българската армия до финалното разчистване на Челопечене.
.
Рейнджърите ни в Кандахар отблъснаха талибанска атака
Иван Т. Иванов

Българският военен контингент в Афганистан отбъсна наземна и ракетна атака срещу афганистанското летище Кандахар, което родните рейнджъри охраняват, съобщиха от Министерство на отбраната.

В 9,45 българско време във вторник бунтовници, някои от които атентатори камикадзе, атакували летището с ракети. С автоматично оръжие били обстреляни охранителните кули, а трактор, оборудван като кола бомба, се врязал в територията на летището и се взривил. Нашите военни съвместно с другите международни сили за бързо реагиране контраатакували и изтласкали нападателите. Няма жертви сред бойците ни, чиято численост е близо 300 души, допълниха от военното ведомство. Според Ройтерс има загинал един военен, а сред талибаните убитите били шестима. Установено било, че двама от тях са носели колани с експлозиви.

Първоначалният оглед показал, че две ракети са попаднали на територията на летището и са нанесени незначителни материални щети. Според говорителя на натовските военни в Кабул ст. лейтенант Кейти Кендрик атаката не е била добре организирана. Няколко часа по-късно командването на международните сили е снело степента на бойна готовност до нормалното за базата.

В началото на годината 4-ма наши рейнджъри бяха ранени при атака срещу летището, тогава за щастие само с уплаха се размина военният министър по това време Николай Младенов, който беше на посещение при българските войници.

Сътрудничеството ни в НАТО се очаква да се засили, след като САЩ започнат да базират елементи на тяхната ПРО, която също е насочена за борба с терористичните заплахи. Според изтекла информация от Пентагона, цитирана от американските вестници, сред които „Вашингтон пост”, щатското военно ведомство се приближава до подписването на сделка за разполагането на наземна радарна станция, вероятно в Турция или България. Инсталирането на мощния X-band радар ще даде възможност първа фаза на щита да стане оперативна през следващата година.
.
.
.