Едри данъчни риби изплуваха край язовир „Искър”
Незаконно селище е изникнало върху земята, която е изключителна държавна собственост

Алексей Димитров
Братята Пехливанови са оградили незаконното си владение с ламаринена ограда, по която са накачили табели със забранителни надписи.
.
Къщички в алпийски стил
На метри от вододайната зона на язовира се издигат няколко луксозни постройки, които се рекламират като бирарии и ресторанти. Една от тях носи гръмкото име „Казака” е на оградата є се вее руското знаме. До нея е залепена и кокетна вила, в която е „паркирана” лодка. На няколко метра от тях пък се издига и малък частен кей. В близката гора се мъдри и мини-селище от няколко къщички в алпийски стил. Те обаче са в строеж, а някои все още нямат монтирани прозорци. Не става ясно чия собственост е селото, защото никъде не е монтирана задължителната табела с данните на инвеститора и строителната компания. „Това е нелегално, вдигнаха ги за няколко месеца и после всичко замря. Я вижте как се строи тук, ударно, колко машини минават на ден, бетоновози, камиони”, възмущаваха се съседи.
.
Ламарини и бодлива тел
На брега на „Искър” точно до резервата се издига комплекс „Иструм парк”. Той се състои от 4 луксозни къщички, външен бар и градина. Дава под наем и джет „Кавазаки”, с който клиентите да порят водите на язовира. Комплексът е собственост на самоковския бизнесмен Иван Палев. „Татко е придобил имота чрез приватизация на някакви предприятия там още преди години. Сега сме го дали под наем”, обясни сина на самоковеца Иво Палев. На стотина метра от тях пък се издига нелегалното имение на софиянеца Ради. То е оградено с метални ламарини и бодлива тел. На вратата има надпис „частна собственост” и „зло куче”, а камера следи всяко движение на пътя. Зад оградата се вижда покрива на тузарска къща. „Този нещо май с наркотици се занимава, не говори с никой, не знаем кога идва и си тръгва, но от общината ни казаха, че е напълно нелегален, защо не го бутат, не знаем”, коментираха съседи по имот на софиянеца.
.
.
.