Катрин Панкол и валсът на костенурките
Авторката се радва на милионни тиражи и преводи на 25 езика

.
Бивш адвокат нищи тайните общества

 
Стив Бери е бивш адвокат и на това се дължи автентичната атмосфера в романите му. Те са преведени на 37 езика в повече от 50 държави и многократно са били на челна позиция в класацията на „Ню Йорк таймс”. „Шифърът на Джеферсън” (ИК „Обсидиан”) е най-новият му трилър, в който отново се подвизава Котън Малоун, бивш таен агент, с премеждия на най-опасните места по света. Този път той е изправен пред най-рискованата си мисия - да открие истината за мистериозно общество на пирати, чието начало е поставено още в първите дни на Съединените щати. Именно те имат връзка с убийствата на четирима американски президенти, а Малоун попада на следите им, след като в Манхатън е извършено покушение срещу държавния глава на САЩ.
.
Италианска надежда с дебют у нас

 
Тридесет и девет годишната Микела Мурджа е сред новите имена в италианската литература, а сред най-известните й творби е „Акабадора” (ИК „Ентусиаст”). Награден с четири литературни награди, романът преплита реалност и митология, основавайки се на легендата за акабадората. Микела Мурджа разкрива живота на две жени от различни поколения в Сардиния и заедно с това акцентира на много етични въпроси, свързани с отношенията между млади  и стари; с приемането на чуждо дете като свое; с противоречивите аспекти на евтаназията.

Тя връща читателите към 50-те години на миналия век, когато самотна възрастна жена решава да отгледа бедно момиченце, което постепенно осъзнава мистериозната мисия на новата си майка, свързана с акабадората. Така са наричани онези жени в античната история на Сардиния, които слагат край на мъките на неизлечимо болните по тяхно желание или по желание на близките им.
.
Румънски класик описа модерните чувства

 
Дан Лунгу е известен в родната си Румъния като поет, драматург, писател и университетски преподавател по социология, а сред най-популярните му творби е романът „Как да забравиш една жена” (ИК „Колибри”). В него Лунгу проследява една от най-актуалните теми през последните години - все повече задълбочаващото се отчуждение между хората. Неговият герой е млад мъж, изоставен от жена си, и търсейки да преодолее емоционалната си агония, той неусетно стига до различни истини за фалша, измяната, възпитанието, лоялността, идеализма, любовта, секса, самотата... Дан Лунгу успява по увлекателен начин да разкаже с много хумор и лекота историята на модерния човек. Затова романът му е включен в поредицата „Съвременна европейска проза”, от която досега на български език са публикувани изтъкнати творби на Итало Калвино, Нанси Хюстън, Маргьорит Дюра, Жозе Сарамаго, Даниел Келман, Андрей Макин, Хосе Карлос Сомоса, Едуардо Мендоса, Людмила Улицка и др.
.
Музикална книга вдъхва любов към природата

 
Чуруликане на славей, кучешки лай и кукуригане на петел са част от звуците, записани в музикалната книжка “Животните от фермата” (ИК „Пан”). Заедно с великолепните илюстрации на Лорела Фламини те разкриват пред малките читатели тайните на фауната и така стимулират любовта им към природата.

Приключенията на животните показват на малките читатели най-важните качества, които не са изгубили своето значение през вековете: благородство, състрадателност, търпение и почтеност. Заедно с това богатата палитра от цветове, с които са създадени илюстрациите, развива усета им към колорита и естетиката.
.
Изборът на Политика
„Хипертонията”

Колектив
ИК „Бард”

 
Изследването разкрива най-ефикасните методи за лечение на хипертонията, синтезирани от богатата традиция на традиционната и алтернативната медицина. Руските автори София Кочнева, Игор Дьомин и Нина Байкулова разкриват с подробности най-новите проучвания в областта на сърдечносъдовите заболявания, както и начините, чрез които можем да се предпазим от високото кръвно и вредните му последствия.

„Керстин и аз”


 
Астрид Линдгрен
ИК „Пан”
Романът „Керстин и аз” е написан през 1945 г., но излиза за първи път на български език в колекцията на издателство ПАН, която събира творбите на Астрид Линдгрен. Популярната шведска писателка разказва историята на две близначки на 16 г., които се преместват да живеят във ферма заедно със семейството си и целият им живот се преобръща. Освен нови преживявания и запознанства те стават подвластни и на първата си любов.

„Щастливи завинаги”


 
Нора Робъртс
ИК „Хермес”
„Щастливи завинаги” е последна част от тетралогията „Сватбена агенция”, с която Нора Робъртс отново затвърди името си на автор, който умело преплита динамично действие и романтична интрига. Този път героинята й Паркър ще трябва да преодолее неочаквано препятствие в работата си, свързана с организирането на няколко важни сватби. Срещата й с магнетичен и нахакан приятел на брат й обаче ще я провокира да погледне от друг ъгъл на живота си.

„Дете във времето”


 
Иън Макюън
ИК „Колибри”
Иън Макюън е сред най-превежданите и награждавани английски писатели, а за романа си „Дете във времето” получи отличието „Уитбред”. С много психологизъм той описва съдбата на един баща, чието дете е отвлечено и това превръща живота му в мъчение. Романът изненадва не само с неочаквана сюжетна линия, но и с много аналитичност, с която Макюън разказва за емоционалните катаклизми на своя герой.
.
Топ 10. НАЙ-ПРОДАВАНИ КНИГИ СПОРЕД „БЪЛГАРСКИ КНИЖИЦИ”
1.  „Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила”,     Колектив

2. „Надморската височина на любовта”,     Йорданка Белева

3. „За ползата от алкохолизма”,    Михаил Булгаков

4. „Аз, Бойко”,     колектив

5. „Спомени”,     Мирча Елиаде

6. „Най-известните Суфи: Притчи и приказки”,    съст. Росен Христов

7. „Панихида за мъртвото време”,     Любомир Левчев

8. „Българската архиепископия XI-XII век”,     Иван Божилов

9.  „Възвишение”,     Милен Русков

10. „На брега на реката”,     Чеслав Милош
.
.
.