50% плюс един глас за отказ от парното
С промени в закона, отчитането ще става всеки месец

Бойко Кичуков
Откачването на радиаторите и сега е забранено, но абонатите го използват като начин да покажат, че се отказват от услугата.
.
Топлото със 7 на сто по-евтино от юли
Топлинната енергия може да поевтинее с 5-7%, ако цената на природния газ бъде намалена с 11 на сто от 1 април. Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Поевтиняването на руския газ средно с 11% беше договорено при първото посещение на новия министър Делян Добрев в Москва. Към момента анексите с трите фирми, които ни доставят руски газ, не са подписани, но се очаква това да се случи до края на месеца. Важното е, че намалението ще влезе в сила със задна дата – от 1 април.

Според Ангел Семерджиев намалението на парното, което да отрази получената отстъпка за газа, не може да стане по-рано от 1 юли. Той добави, че ако няма драматично увеличение на цените на петрола, тенденцията за намаление на цената на топлинната енергия може да се запази поне до края на годината. Семерджиев уточни, че не очаква драматично поскъпване на петрола на световните пазари, защото пазарът в тази икономическа сфера е силно конкурентен и винаги се намират начини за намаляване на цените. Това може да стане с увеличаване на добива и с въвеждане в експлоатация на нови нефтени полета, уточни той.

Председателят на ДКЕВР не се ангажира с прогноза за поскъпването на електроенергията от юли. В момента комисията разглежда предложенията на компаниите, но исканото от тях поскъпване няма да се случи, заяви Семерджиев. НЕК например е поискала поскъпване на тока с 18%, посочи той.
.
.
.
.
Скандали: други материали