Енергиен октопод ни бърка в джобовете
Фирма на Иво Прокопиев помпа цената на тока

Крум Стоев
Бизнесменът Иво Прокопиев нехае, че цената на тока се качва.
.
Бум на левкимия в региона

Политика
Кариерата трови водите на Меричлери.
В района на Меричлери има бум на случаите на левкимия, като има подозрения, че причината е замърсяването на водите с арсен заради взривовете при добива на варовик.

Според регионалния център по здравеопазването питейната вода в Меричлери съдържа три пъти повече арсен от допустимото. Доказано е, че арсенът, освен че е отровен, е и канцерогенен елемент. Това е престъпление, хората от Меричлери започнаха да се разболяват от левкимия, алармират еколози.

Първият, който умира от коварната болест, е председателят на създадения от жители на Меричлери инициативен комитет срещу действията на „Каолин” в района. Те твърдят, че концесията е завзела техни имоти и че се разпростира извън обявените 180 дка за ползване.
.
Бивш министър акционер в „Каолин”

Александър Петров
Бвшият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков посочва в имотната си декларация, че има акции от „Каолин” и „Софарма”.
Акционер в “Каолин” е доскорошният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. В имотната си декларация от 10 септември 2009 г. той е посочил, че има акции в “Каолин” и “Софарма”.

В същото време няколко месеца след като става министър, той изпраща доклад до МС с предложение „Каолин” да получи концесия за милиони левове, което очевидно е конфликт на интереси.

Докладът на Трайков е за даване на концесия за период от 35 г. на дружеството, в което самият той притежава акции. Предметът е добив на нерудни изкопаеми край Дулово. Впоследствие обаче решението за концесията е спряно чрез съда от еколози.

Разследването установява, че докладът на Трайков е повече от щедър. В него е записано, че „Каолин” ще плаща концесионна такса от 4% от оборота за добив на 350 000 т суровина годишно или 287 000 лв. Това би означавало, че оборотът на „Каолин” би трябвало да бъде 7 127 000 лв. Според експерти обаче този оборот е занижен трикратно. Стойността на продукцията всъщност е около 24 млн. лв., твърди експертът инж. Георги Узунов. При 4% концесионна такса върху оборота държавата би трябвало да получи 960 000 лв., а не предвидените в доклада 287 000 лв. Изчисленията на експерти сочат, че така „Каолин” укрива оборот от 20 млн. лв. годишно.
.
.
.