Науката
Стресът стимулира диабета
Високите нива инсулин, до които води лошото хранене, могат да увредят мозъка и да предизвикат Алцхаймер

mun.ca
Стресът в службата кара жените да похапват повече, а оттам се стига и до риска да развият диабет.
.
Имейлите са вредни за сърцето

blogspot.com
Имейлите предизвикват пристрастяване, подобно на това към алкхола.
Пулсът се учестява от непрекъснатите проверки на електронната поща

Повечето хора проверяват електронната си поща през няколко минути, но американски учени доказаха, че ако въобще не използваме имейли, стресът намалява, а това се отразява добре на сърцето, съобщи в. "Дейли мейл".

При постоянен достъп до имейл работещите остават напрегнати цял ден, установи проф. Глория Марк от университета на Калифорния. Тя направи експеримент с 13 доброволци, пренебрегвали сигнала "имате поща" пет дена.

Анализът показа, че имейлите предизвикват пристрастяване като това към алкохола, пулсът се учестява, а това повишава нивото на стресовия хормон кортизол. Без тях хората се концентрират по-добре. Почти всички участници така са започнали да стават по-често от столовете си, да контактуват с колегите лице в лице, дори да излизат от офиса. Те споделили, че се фокусират върху задачите си по-дълго време, а това било подкрепено и от измервателните уреди.

С имейл хората сменяли прозорците на екрана средно 37 пъти на час, а без имейл бройката била намалено на 18 пъти на час. Доброволците освен това признали, че се чувствали като освободени. След края на експеримента обаче всички се върнали към стария си навик.
.
Шоколадът пази от инсулт

 
Редовната консумация на шоколад намалява риска от инсулт при мъжете, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на шведско проучване.

Специалисти от института “Каролинска” установиха, че приемът на 1 стандартен шоколад седмично намалява риска от развитието на инсулт при представителите на силния пол със 17 процента в следващите 10 години.

Екипът на д-р Сузана Ларсон изследвал 37 хиляди мъже на възраст между 49 и 75 години. Специалистите получили картина от хранителните им навици, благодарение на попълнените от тях въпросници в продължение на 10 години. През този период били констатирани сред тях 1995 случая на първи инсулт. От получените данни проличало, че мъжете с умерена консумация на шоколад са по-малко податливи на инсулт, отколкото тези, които се лишават от лакомството.

“Благотворният ефект на шоколада се обяснява с високото му съдържание на флавоноиди, изтъкна д-р Сузана Ларсон. Те ни предпазват от сърдечносъдови заболявания благодарение на включените в състава им антиоксиданти, антикоагуланти и противовъзпалителни вещества. Предполага се, че флавоноидите намаляват съдържанието на вредния холестерол в кръвта и понижават кръвното налягане.”

Предишни изследвания потвърдиха, че шоколадът способства за предотвратяването на диабета, помага за регулиране на кръвното налягане и защитава сърцето от много болести.. “Интересното в случая е, че по-рано най-полезен за здравето се считаше горчивият, черен шоколад, заяви д-р Ларсон. Но в нашето изследване установихме, че инсултът се избягва и с млечен шоколад. а той е 90 на сто от консумирания в Швеция.”
.
.
.