Науката
Направиха томография на предците на хлебарките
Учени създадоха триизмерно изображение на насекоми на повече от 300 милиона години

Насекомото Anebos phrixos е било покрито с дълги израстъци, които са изпълнявали защитна функция.
.
Тиранозавърът хапел с 12-метрова челюст

geolocation.ws
Тиранозавърът е имал впечатляваща захапка.
Британски учени успяха да измерят силата на захапката на тиранозавъра и възстановиха славата му на най-могъщото същество, живяло някога на Земята.

Челюстта на месоядното чудовище наистина е била феноменална, като всеки негов зъб е упражнявал натиск от 5 тона, твърди екипът на д-р Карл Бейтс от университета в Ливърпул. Това изследване сложи край на споровете сред научните среди дали тиранозавърът наистина е бил най-голямото страшилище сред динозаврите. Някои специалисти се усъмниха в хищническите му способности и дори го определиха като обикновен мършояд, повече хиена, отколкото лъв. Според тях 12-метровите челюсти на гиганта, тежащи 6 тона, били прекалено крехки, за да му позволят лесно да лови плячката си. Така че представителите на вида се хранели с трупове на животни, убити от други хищници.

Ливърпулският екип успя да възвърне престижа на тиранозавъра като номер 1 сред хищниците, следа като пресъздаде механиката на неговата захапка. За целта изследователите са използвали мускулно-скелетни данни, получени от фосилите на гигантите, сравнявайки ги с тези други животни, изчезнали и живи.

Д-р Бейтс и сътрудниците му сканирали черепи на най-различни видове, сред които и на американския алигатор, който се слави с едни от най-мощните челюсти в съвременния животински свят. След това екипът моделирал компютърно всички данни и получил натиск за тиранозаврите вариращ между 3,5 и 5,7 тона на зъб. А това се оказало най-силната захапка сред всички живи и изчезнали сухоземни същества.

Челюстите на тиранозаврите са били между 8 и 10 пъти по-могъщи от тези на съвременните алигатори. Техните бебета са могли да засрамят днешните крокодили. За сравнение, натискът, който упражнява човешкият зъб, е между 70 и 100 килограма.
.
.
.