Науката
Бял дроб върху чип
Учени тестват лекарства върху миниатюрен изкуствен орган

blogspot.com
Технология “бял дроб върху чип” имитира функцията на белодробните алвеоли, пренасящи кислород от органа до кръвта през тънка мембрана.
.
Кафето „изветрява” заради промените в климата

wallpaperscraft.com
Климатичните промени застрашават сладкия аромат на сутрешното кафе.
Между 38 и 99,7% от районите с подходящи условия за виреене на дива арабика ще изчезнат до 2080 г. при повишаване на температурите

Повишаващите се в резултат на климатичните промени температури могат да доведат до изчезването на дивите видове арабика до 70 години, лишавайки милиони хора по света от сладкия аромат на сутрешното кафе, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на британски и етиопски учени.

Растениевъдите ще могат да продължат да култивират насаждения в специално проектирани плантации с подходящи условия. Въпреки това, ако дивата арабика, която притежава по-голямо генетично разнообразие, изчезне, дългосрочното оцеляване на тези плантации и борбата с болести и вредители също ще бъдат застрашени.

Авторите на настоящото проучване от Кралската ботаническа градина в Лондон и техни колеги от Етиопия са установили, че между 38 и 99,7 процента от районите с подходящи условия за виреене на силно зависимата от климата дива арабика, ще изчезнат до 2080 г., ако прогнозите за повишаването на температурите се сбъднат. Покачване с няколко градуса на средните температури е достатъчно, за да лиши милиони хора по света както от препитание, така и от ароматното сутрешно кафе.

Специалистите са използвали компютърни модели, за да анализират влиянието на повишаващите се температури върху географското разпределение на дивата арабика.
.
Машина наднича през непрозрачни материи
Учени оповестиха, че са разработили лазерна технология, която позволява да се вижда през някои материи, а това вероятно ще заинтригува лекари и шпиони, съобщи Франс прес.

Технологията, която според създателите є все още е в начален етап на развитие, ползва радар и мощен компютър. Тя дала възможност на учени от Холандия и Италия да видят обект, скрит зад непрозрачна преграда от натрошено стъкло.

“Чрез същия метод ще може да се установи какво е скрито под лист хартия или тънък слой боя, заяви Алард Моск от Института по нанотехнологии към университета в Твенте, Холандия. Ще трябва да се внесат някои подобрения, но смятам, че след 20 години ще разполагаме с апарат с размерите на мобифон, който да поставим върху материал, и натискайки бутон, да видим какво има зад него.”

Някои вещества изглеждат напълно непрозрачни, макар че през тях преминава малко светлина, която обаче е дифузна и не може да се долови от човешкото око.

Методът се осланя на лазер, който бомбардира материала – в случая става дума за специално създадена за целта плоскост от натрошено стъкло, която пречи на светлината да премине директно през нея и я отразява в различни посоки. Светлината, която все пак преминава през плоскостта, попада върху скрит зад нея обект и се отразява върху вътрешната є стена. „Тази светлина е толкова слаба, че не може да бъде доловена от човешкото око. Тя обаче е регистрирана от софтуер, който я декодира и възпроизвежда образа на обекта ­ пояснява Моск. ­ Човек не вижда обекта, но благодарение на този метод всичко, което ни е нужно, е да знаем какво е количеството светлина.”

Според учения, методът може да се използва за разработване на медицинска апаратура за сканиране, както и в областта на нанотехнологиите, тъй като позволява да се надникне във вътрешността на компютърен чип.

Теоретично погледнато, ще може да се прочете написаното върху лист хартия, пъхнат в плик, отбеляза Моск. Тази лазерна технология обаче не е приложима за черни материали, които поглъщат светлината.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Нейчър”.
.
Енергичната разходка удължава живота

Александър Петров
Физическата активност е свързана с увеличена продължителност на живота, сочат последните проучвания.
150 минути бързо ходене препоръчва седмично Световната здравна организация

Само 75 минути енергично ходене всяка седмица са достатъчни, за да се увеличи продължителността на човешкия живот с 1,8 години, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от анализ на няколко проучвания, направени в САЩ и Швеция.

Затлъстяването отдавна се свързва с намалена продължителност на живота. Данните от анализа, направен от специалисти от Националния онкологичен институт в Бетесда, Мериленд, обаче показват, че умерената физическа активност намалява риска от преждевременна смърт дори за хората с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване.

За целите на проучването специалистите са анализирали данни за над 650 000 души, събрани от няколко дългосрочни изследвания, направени в Швеция и САЩ. На базата на тези данни изследователите са изчислили колко години се добавят към човешкия живот с физическа активност на различни нива, като е отчетен и различният индекс на телесна маса.

Като цяло специалистите са установили, че физическата активност е свързана с увеличена продължителност на живота, независимо от индекса на телесната маса, определящ дали човек е с нормално или наднормено тегло, или страда от затлъстяване.

Анализът показва, че в сравнение с бездействието кратката физическа активност ­ например бързо ходене с обща продължителност 75 минути седмично, е свързана с 1,8 допълнителни години към живота. Повишената физическа активност ­ енергични разходки с обща продължителност 450 минути седмично, удължава живота с 4,5 години.
.
.
.