Тракийско светилище церило неми и сакати
Каменни змии, птици, костенурки и риби са се разположили в Градището

Изглед към Градището.
.
Възкресяват обекта с 2 млн. евро
Пред завършване е съвместен европроект между община Гърмен и гръцката община Тасос. Общата стойност на проекта е 1 851 008 евро, от които почти 998 533 евро са вложени в местността Градището, разказа кметът на община Гърмен Ахмед Башев. Финансирането е от Оперативна програма трансгранично сътрудничество между двете общини Гърмен и Тасос, Гърция. Довършва се уникален по същността си архитектурно-исторически парк, който превръща комплекса от древните каменни артефакти в достъпна туристическа дестинация, подобна на Перперикон. Ще има още много работа и за историци и археолози, защото Градището е на площ от над 500 дка, а досега са проучени не повече от 150 дка. Изградени са вече екопътеки, беседки, заслони, чешми, пречиствателна станция даже. В средата на май ще бъде тържественото откриване на облагороденото тракийско-мегалитно светилище Градището край село Долно Дряново.
.
Как да стигнем дотам
Култовият комплекс с каменни глави и долмени се намира на 5 км от с. Долно Дряново по посока пътя за Сватовча и Доспат. Ако с кола се пътува от гр. Г. Делчев към с. Д. Дряново (селото е на 20 км от Г. Делчев), се навлиза в селището. Минава се през него. От изхода на селото до местността има около 5 км. Няма указателни табели. Самият комплекс не се вижда от пътя. За ориентир може да служи площадка с каменна чешма от дясно на пътя. Чешмата има корито за водопой на стадата. На площадката се паркира удобно. До каменните глави се върви пеша. Те са на около 300–400 м от чешмата. Мегалитите се откриват трудно без предварителна информация, те са обрасли с храсталаци и борова гора. Местните хора с готовност дават разяснения как да се намери светилището. Пътят е поддържан, може да се измине с кола. Ето GPS координатите на светилището в непосредствена близост до каменна глава Владетел 1: № 41, 59 750; E 23, 91 541, надморската височина е 870 м.
.
Предлагат Жаба могила на ЮНЕСКО

Авторът
Прочутата Жаба могила край Стрелча.
Диана Варникова

Прочутото тракийско светилище Жаба могила край Стрелча да бъде включено в каталога на ЮНЕСКО като културно-исторически обект. Това предлага кметът на общината Иван Евстатиев на директора на световната културна институция Ирина Бокова, като идеята е археологическата могила, проучена от проф.Георги Китов през 1976 г. да привлича не само родни, но и чуждестранни туристи по подобие на Старосел и Перперикон.

Жаба могила е една от най-големите у нас и е висока над 20 м., а диаметърът є е 90 м. Според археолозите, в гробницата, която датира от V-IV в.пр.н.е. и е двукамерна , е бил погребан тракийски цар от племето беси, властвало по тези земи самостоятелно от одрисите. Сред находките, открити тук и някои от тях изложени в музея в Стрелча, е изцяло запазена колесница с два впрегатни коня и един ездитен кон и части от конска амуниция, както и 9 обърнати с дъната нагоре глинени съда. Входът на гробницата е добре запазен, а на обработените камъни, от които е направен, се виждат изображения на тракийска богиня и на Горгона-Медуза сред растителни орнаменти. Светилището-храм откъм запад датира отпреди построяването на гробницата. Състои се от три помещения, Г-образно разположени с обща площ 25 кв.м. От двете страни на Жаба могила е имало изображения на лъвове, едното от които днес се пази в Националния исторически музей в София.
.
.
.