Българският папа
Църквата признава чудо, извършено от Анджело Ронкали

wordpress.com
Анджело Ронкали е основоположник на отношенията между България и Ватикана.
.
Кой е той

newyorker.com
Идва у нас като апостолически визитатор, за да помогне на католиците тук.
Йоан XXIII (на латински Ioannes PP. XXIII), роден като Анджело Джузепе Ронкали (на италиански Angelo Giuseppe Roncalli) е папа на Римокатолическата църква от 9 октомври 1958 г. до смъртта си. Между 1925 и 1935 г. той е нунций на Ватикана в България.

След избора си за папа Йоан XXIII бързо печели популярност, както сред католиците, така и сред много протестанти. Той организира Втория ватикански събор, който донася важни промени за католицизма: нова литургия, нов екуменизъм и нов подход към света, но реформистките решения на събора довеждат до отцепването на значителна група консервативни католици, наречени седевакантисти, считащи събора за недопустимо либерален до такава степен, че отхвърлят върховенството на всички последвали папи след Йоан XXIII.

Частица от мощите на папата се намират в католическия храм Свети Йосиф в София - дарение от папа Йоан Павел II при посещението му в България.
.
Идва да помогне на католиците
Ронкали идва в България, за да помогне на  българските католици. До войните за национална освобождение и обединение през  1912 и 1918 г. в Македония и Одринска Тракия има българи, които по вероизповедание са католици и признават върховенството на папата, но се убедени в своята българска национална принадлежност и участват активно в борбите на народа ни за национално освобождение и обединение. И като католици, и като националисти те са прогонени от сръбска и гръцка Македония, както и от Одринска Тракия. У нас се събират около 15 хиляди бежанци, които идват в България без нищо. Апостолическият визитатор Ронкали се заема със тяхното религиозно устройство. 
.
Оженил цар Борис Трети
През 1930 г. цар Борис Трети се жени за италианската принцеса Йоана. Неговият баща Фердинанд е имал големи проблеми с католическата църква заради своите женитби. Благодарение на помощта на Ронкали и на новия дух на епохата при сватбата на православния Борис и католичката Йоана Савойска тези проблеми са преодолени. Влюбените се венчали с два обреда - католически и православен. Нито една от двете църкви не възразява срещу това дублиране на обредите. Вече като папа  отново съдейства на Симеон да се ожени за католичката Маргарита.
.
Возел се на каручка
Самият Ронкарли не произхожда от благородническо семейство, от каквито идват голяма част от папите. „Той е роден в бедно селско семейство с 13 деца. Затова винаги е бил отворен за обикновени човек. У нас се предвижвал на  кон, на каручка, на камион, в лодка, като винаги бил заобиколен от народа. Той винаги е предпочитал да бъде повече сред обикновените хора, отколкото с върховете на държавната администрация”, разказа проф. Елдъров.
.
.
.