Кулинария Най-доброто барбекю
става на течаща лава
Месото се изпича равномерно и се топи в устата
design-boom.com Британският авангарден готвач Сам Бомпас изпробва барбекюто на лава.
Политика 08.08.2014
Най-доброто барбекю става когато скарата се постави над течаща лава, като по този начин месото се изпича най-равномерно, твърди британският майстор-готвач Сам Бомпас, цитиран от в. “Дейли мейл”. Екипът на проф. Робърт Висоцки от университета Сиракюз в щата Ню Йорк преработил пещ за топене на бронз от Канада и я накарал да “произвежда” лава. В нея се слагали около 500 килограма натрошени камъни. След 60 часа се получава лава с температура 1500 градуса, която се оставя да тече под наклон в продължение на 8-9 минути. Именно на това поточе от разтопена магма ставали най-добрите барбекюта. Досега екипът на проф. Висоцки е направил около 100 отливания на лава за приложни и научни изследвания. Но сега за пръв път тя бе тествана и за готвене. Британският авангарден готвач Сам Бомпас чул за експериментите на екипа от Сиракюз и отпътувал до едноименния град, за да осъществи експерименти със своите скари. “Винаги съм бил обсебен от вулканите и когато чух за експериментите на проф. Висоцки не се поколебах и веднага заминах за Сиракюз”, споделя Бомпас. “Лавата е чиста топлина, в нея няма пушилка и поради тази причина месото става толкова вкусно, изпечено отвън и крехко отвътре. Скарата се поставя на тухли точно над поточето от магма. Това беше най-добрият стек, който съм готвил в живота си!”, не крие ентусиазма си Бомпас. Но за да се направят пържоли на скара над лавата готвачът трябва да носи специален защитен костюм, подобен на тези на вулканолозите.
.
Домакински уред превръща плодове и зеленчуци в макарони
 blogspot.com Новият домакински уред, който прави макарони от краставица. На пазара в САЩ беше пуснат в продажба домакински уред, който превръща всички плодове и зеленчуци в макарони, фиде или оризови зрънца, съобщава в. “Дейли мейл”. Чрез използването на новия продукт лакомниците, фенове на пастата, ще могат значително да намалят теглото си, като вместо тестените ще могат да консумират ниско калорийните им заместители със същия външен вид. Машинката печели голяма популярност в САЩ и струва 25 долара. Тя е оборудвана с три различни остриета, които смилат плодовете и зеленчуците под формата на макарони, фиде или оризови зрънца. Най-добри резултати се получават с по-плътни и твърди зеленчуци и плодове, като много удачни за тази цел са картофите, морковите тиквичките, ябълките и крушите. Не се препоръчват авокадото, цитрусовите плодове, ягодите и малините. Вегетарианските спагети се получават, като продуктите се прекарват през мелничка, задвижвана с механична ръчка. Новият продукт е пуснат под търговската марка Spiralizer.
.
Тостер пече селфита върху хляб
 wordpress.com Ако искате да изядете собствения си лик, намазан с масло или конфитюр, това е начинът. Компания във Вермонт предлага нова услуга изпращате й ваше селфи и тя ви връща тостер, който възпроизвежда портрета ви, изпичайки го върху всяка филийка хляб, пише безплатният в. “Метро”. Полученият след седмица продукт серийно ще възпроизвежда с печене вашето изображение, което може да консумирате на закуска, намазано с конфитюр или масло. Персонализираният тостер струва 75 долара и се настройва от специалистите на компанията , чиито сайт е burnimpressions.com. Фирмата стана известна и с това, че нейните уреди изпичаха филийки с изображенията на Исус Христос, Едгар Алън По и на други знаменити личности. Изискването на производителя е да получи вашето лично селфи с колкото е възможно по-висока резолюция, за да бъде улеснена настройката на персонализирания кухненски уред.
.
Британски ракетостроител създаде икономична тенджера
Инженерът от Оксфордския университет Томас Поуви, работещ по системите за охлаждане на ракетните двигатели, на базата на знанията си по топлотехника е създал енергоспестяваща тенджера, съобщи в. “Дейли мейл”. “Космическият” домакински уред изисква за приготвянето на храна с 40% по-малко топлина, отколкото обикновените тенджери със същия обем. Поуви, който е алпинист, се замислил над този проблем, когато не успял да си кипне вода в планината - прекалено много топлина от газовия котлон излитала във въздуха. Тенджерата на Поуви има специално оребряване отстрани, което кара газта от котлона да оптича по-добре страните на съда и да отдава по-ефективно топлината. “Това е проблем на аеродинамиката и на топлопроводимостта. Ние използвахме знанията си, прилагани при направата на двигатели, за да създадем форма на тенджерата, която да я превърне в по-енергоефективна” - пояснява изобретателят. Цената на “космическата” тенджера е 50 британски лири.
.
Швейцарски ресторант сервира менюто в лифт
Туристите в швейцарския алпийски курорт Гщад могат да се нагостят с изискани ястия, предлагани от ресторант в кабинков лифт, пише в. “Дейли мейл”. По време на екстравагантния им обяд или вечеря във въздуха те ще бъдат посрещани с музика от алпийски рогове, звучаща от околната местност. Докато трае кулинарното приключение, щастливците могат да се радват на незабравими алпийски гледки. Кабинковият лифт Ридерберг в Цвайзимен предлага неповторимото изживяване. Туристите могат да си изберат традиционно швейцарско меню, сътворено от майстор-готвачите от разположения в подножието на планината ресторант “Хамилтън лодж”. Необикновените гастрономически приключения в лифтовете се предлагат на датите 24 юли, 7 и 23 август и 13 септември. Кувертът възлиза на около 84 британски лири на човек. Швейцарските алпийски села са желана туристическа дестинация както през зимата, със своите отлични ски писти, така и през лятото. Тогава те предлагат чудесни възможности за излети и за маунтинбайкинг. Кабинковият лифт Риндерберг тръгва от планинския курорт Гщад и достига високо в планината.
.
.
.
|
|