Досиетата Х
Върколакът от Бедбург
Петер Щумп нахлузвал на тялото си вълча кожа и се превръщал в звяр. Твърдял, че Сатаната му е подарил маскировката, още когато бил на 12 години. Признал, че е разкъсал 13 деца, 10 девойки, няколко бременни и една дузина мъже, след което изгубил бройката на жертвите си

Петер Щумп бил обвинен, че е сключил сделка със Сатаната.
.
Класика в жанра
Преданията гласят, че върколакът се пробужда при пълнолуние, когато става трансформацията с него.

Обича да има последователи. Захапе ли някой, той го превръща в свое подобие.

Може да бъде пронизан със сребърно острие или куршум. Светената вода също помага.

В човешкия си вид върколакът може да има потомство. Не се знае обаче какво ще се пръкне. Бебето може да е надарено със свръхестествени способности и да си контактува свободно със злите духове.

Сред българите и сърбите съществува поверие, че върколаците предизвикват слънчеви и лунни затъмнения, като отхапват част от небесното светило.

Звярът от Жеводан е един от най-известните върколаци, върлувал на територията на френската провинция Жеводан (днес департамент Лозер) между 30 юни 1764 г. и 19 юли 1767 г. За този период съществото напада 250 души, 119 от които са разкъсани и изядени. За унищожаването на звяра се съобщава многократно, но легендите за него не умират и след като нападенията се преустановяват. Това е една от най-големите мистерии във френската история, наред с тази за Желязната маска. Според някои версии Жеводанския звяр е бил реален персонаж на име Антоан Шастел от Лангедок, живял дълго време в Африка, където привикнал на много от навиците на местните, както и на това да консумира човешко месо.
.
.
.