Техник без диплома измисли турбина чудо
Грабнал 7000 лв. награда за безплатно парно на забавачка

Личен архив
Манол Манолов с наградата за предишния си проект.
.
Намаляват заявките за патенти за изобретения
Намаляват заявките за патенти за изобретения през 2014 г. спрямо предходната година, съобщи в интервю за БТА инж. Зорка Милева, заместник-председател на Патентното ведомство.

Намалението на заявките за патенти се дължи отчасти на кризата и на факта, че след присъединяването на България към Европейската патентна конвенция активността от чуждестранните заявители рязко намалява, защото те минават през Европейското патентно ведомство.

Най-много са били миналата година заявките за патент от сектор “Машиностроене” - 108. Процедурата по патентоване у нас трае средно четири години, колкото и в други държави от ЕС. Патентоването в България е много по-евтино от това по света - под 1000 лева, като има отстъпки, когато заявителите са изобретатели или микро и малки предприятия и за тях таксите за заявяване и експертиза се намаляват с 50 процента.

Към настоящия момент броят на действащите национални марки е 54 862, от които 37 979 са от български фирми. Освен тези марки на територията на България действат и международни регистрации, в които България е посочена страна, както и марките, които са регистрирани във Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (марки и дизайни) и след 2007 г. действат и у нас.

Годишно в България се заявяват над 4000 търговски марки. Регистрацията трае около година, като планираме този срок да бъде намален до 7 - 8 месеца, обясни Зорка Милева. Тя съобщи, че повече са българските заявки за марки.

Голяма част от старите, социалистическите марки не се поддържат, тъй като собствениците вече не съществуват, става ясно още от интервюто. Марки като Булгартабак, ЦУМ, Кинтекс, Балкантон, Балкантурист, Аналгин все още съществуват като действащи регистрации. Най-старата действаща марка на български собственик е ФАРМАХИМ от 1965 г., а най-старата чуждестранна марка е чешката CARBORUNDUM от 1952 г. и британската Триумф за мотоциклети.

Макар и не толкова, колкото са останалите изобретатели, и преди, и след демократичните промени, винаги е постоянен броят на българите, които се опитват да патентоват вечния двигател. В Патентното ведомство обаче няма статистика на това колко са заявките за Перпетуум мобилите, каза Зорка Милева.
.
.
.
.
Фалшиви новини: други материали