Науката
Жените и мъжете усещат болката с различни клетки

socalpain.com
Механизмът на възникване на хроничната болка не е изучен докрай.
.
Мозъкът разпознава пола по устните за хилядни от секундата

expertbeacon.com
Когато цветовете са ограничени, мозъкът се спира на устните, след което бързо се насочва към очите.
Учени от университета на Монреал установиха, че контрастът между устните и цвета на кожата е по-изявен при жените, отколкото при мъжете и мозъкът ни улавя тази разлика само за 12 милисекунди, съобщи в. “Дейли мейл”.

Човешкият мозък анализира и отразяването на светлината в зоната на очите, но тази информация се интерпретира по-бавно. Никола Дюпюи-Рой и проф. Фредерик Гослин са стигнали до този извод, като са накарали 100 доброволци да определят пола на 300 души по различни части от лицата им. Снимките били взети от интернет. Всички мъже били гладко избръснати. Някои жени били с грим, но други насоки за пола им нямало. Някои снимки са били цветни, други черно-бели.

Участниците се справили по-добре с цветните снимки, отколкото със черно-белите. Възможно е цветовете да дават някакво предимство, свързано с естествения подбор.

“Червеният цвят на устните може да се свързва с по-добро състояние на сърдечносъдовата и дихателната система и по-висок естроген, което е полезна репродуктивна информация”, отбелязват учените.

Когато цветовете са ограничени, мозъкът отново се спира на устните, но бързо се насочва към очите. Учените не изключват възможността и други части от лицето, особено овалът, носът и брадичката да се използват за определяне на пола. Те обаче изглеждат от второстепенно значение. Специалистите досега мислеха, че определящо за разпознаването на пола е разстоянието между очите и веждите и между носа и устните.
.
Бракът вреди на здравето

 
Г

ермански учени съвместно с колеги от Швейцария публикуваха резултати от изследване, което показва, че женените хора са по-предразположени към затлъстяване. В същото време специалистите признават, че те консумират по-здравословни храни, предаде Нюзру. Подробности за изследването са публикувани в Social Science & Medicine.

В научното изследване са участвали сътрудничката на германския Институт за интелектуални системи “Макс Планк” Хуна Мата, нейният колега Ралф Хертвиг и ученият Роналд Франк. Те са проследили индекса на телесната маса на 10 226 човека от девет страни: Австрия, Великобритания, Германия, Холандия, Италия, Испания, Полша, Русия и Франция. Този коефициент се изчислява по формулата: масата на тялото (в килограми), разделена на височината (в метри) на квадрат. По данни на Световната здравна организация “нормалният” показател при хората без наднормено тегло е от 18 до 25.

Учените са установили, че индексът на телесната маса при самотните мъже е равен средно на 25,7, а при женените - на 26,3. При жените този показател е 25,1 и съответно 25,6.

Според специалистите семейните са склонни да поглъщат повече храна и да водят по-заседнал начин на живот от останалите. В същото време семейните консумират по-здравословни храни. Самотните мъже обаче отделят повече време на външния си вид и на физическите упражнения от женените представители на силния пол.

През 2011 година британски учени съобщиха, че продължителността на живота при брачните двойки е по-голяма. При това с времето броят на плюсовете за здравето се увеличава.
.
Имплантираха на дете череп, отпечатан на 3D принтер

За пръв път в света медици присадиха на 3-годишно дете отпечатан на 3D-принтер череп, който напълно заменя собствените му кости.
Китайски медици от Втората народна болница в провинция Хунан извършиха уникална операция - за пръв път в света те присадиха на 3-годишно дете отпечатан на 3D-принтер череп, който напълно заменя собствените му кости, съобщи в. “Дейли мейл”.

Тригодишното момиченце Хан Хан е страдало от хидроцефалия, при която се натрупват течности в мозъка. В резултат на заболяването главата на момиченцето е била с близо 3-4 пъти по-голяма от нормалната, а теглото й е било равно на половината от общото тегло на детето. През последната година Хан Хан е била прикована към леглото, тъй като не е била в състояние да повдигне главата си.

Учените са успели да отпечатат на 3D-принтер протеза от титанова сплав и да заменят с нея черепните кости на детето. В резултат на хирургическата интервенция, продължила 17 часа, момиченцето вече не трупа течности в главата си, а черепът му е с нормални размери.

Китайските хирурзи твърдят, че операцията е преминала успешно и здравето на Хан Хан много скоро ще се възстанови напълно.
.
.
.