„Ислямска държава” потопи в кръв празника в Истанбул. Атентатът разкрива новата тактика на терористите
АД КРАЙ БОСФОРА

.
Реджеп Ердоган:Ще се борим докрай

 
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще се бори докрай срещу всички атаките на терористични групи и техните покровители, предаде Ройтерс. По думите му подобни атаки не са независими от събитията в региона. Турция е твърдо решена да унищожи източника на подобни заплахи и атаки, закани се той. Като нация ние ще се борим докрай не само срещу въоръжените атаки на терористични групи и на силите, стоящи зад тях, но и срещу техните икономически, политически и социални атаки, каза Ердоган. Те се опитват да създадат хаос, да деморализират нашия народ и да дестабилизират страната ни с отвратителните атаки, насочени срещу цивилни. Ние ще запазим хладнокръвие като нация, ще се сплотим още повече и никога няма да отстъпим през подобни мръсни игри, се казва в декларацията на президента.
.
Райнер Херман, „Франкфуртер алгемайне цайтунг”: Това е истанбулският “Батаклан”

 
Целите са идентични

Терористичният атентат в истанбулския нощен клуб “Рейна” в новогодишната нощ е еквивалентът на терористичното нападение в парижкия “Батаклан” на 13 ноември 2015 година. Цели на двете нападения бяха места, на които хората се събират непринудено да празнуват - символи на начина на живот на модерните общества.

Ислямистките екстремисти им обявиха война, което означава също и на нас самите. Те се надяват с атентатите си да засегнат сърцевината на модерните общества и да ги парализират. Ние не бива да допускаме това - нито в Европа, нито в Турция, където за мнозина, далеч не само в Истанбул, западният начин на живот е нещо напълно нормално.

Ислямисткият терор се разви на етапи през последните десетилетия. Първоначално джихадът в Египет се ограничаваше до малки авангардистки клетки. След това Ал Кайда му придаде международни мащаби и за атентатите си вербуваше отделни джихадисти. Опасността от ИД днес е несравнимо по-голяма. Защото ИД може да използва разочарованите маси в ислямския свят. Може да вербува младежите, които се чувстват предадени - и най-вече младото поколение от мюсюлмани в Европа, радикализирали се по затворите. Всичко това дава на ИД нови, по-добри възможности от онези, с които навремето разполагаше Ал Кайда.

Турция не е единствената страна, застрашена от ислямисткия терор. Но в никоя друга държава в момента не се извършват повече терористични нападения - от ИД или от кюрдски екстремисти. Президентът Ердоган е прав когато казва, че терористичните нападения са свързани със събитията в региона. В началото на неговото управление Турция беше пощадена от терористите. След това обаче той въвлече страната в три войни - в Сирия и в Ирак, както и у дома срещу кюрдите. А това надхвърля възможностите на Турция.
.
Ричард Спенсър, “Таймс”: Джихадистите остават живи, за да се бият отново

 
Изборът на нападател също е важен

Бягството на извършителя на атаката в Истанбул, който изчезна от мястото, вместо да се взриви или да изчака да влезе в последна престрелка с полицията, може да свидетелства за нова тактика на “Ислямска държава”.

При предишни стрелби, които показват признаци на централно ръководство от страна на ИД, като нападенията през ноември 2015 г. в Париж, в повечето случаи извършителите се биеха докрай. Атаката в Истанбул беше втората за две седмици, след тази срещу коледен базар в Берлин, при която извършителят избяга от мястото.

ИД понася големи загуби в своя елитен корпус от кандидати за атентатори самоубийци и ингимаси - нападатели, които не убиват себе си умишлено, но са готови да бъдат убити в хода на атака - при отбраната на Мосул.

Оливие Гита, който ръководи консултантската фирма в областта на геополитическите рискове и сигурността “Глоубъл страт”, каза, че ИД, изглежда, иска да запази своите бойци. “Осъзнават, че ако успеят да запазят своите бойци живи за по-дълго, тогава те евентуално биха могли да извършат други нападения”, заяви той.

Групировката може би разработва нови планове да внедрява джихадисти в набелязани страни и да ги пази да не бъдат открити. ИД може да научи повече от това как разузнавателните служби проследяват нейните бойци, като провери реакцията след нападения, при които извършителите бягат, вместо да чакат да бъдат застреляни. “Това е обмислена стратегия от тяхна страна”, каза старши съветникът в центъра за оценка на геополитическата ситуация на страните от Съвета за сътрудничество в Залива “Гълф стейт аналитикс” Тиодор Карасик, който проследява отношенията между Близкия изток, джихадистите и Централна Азия. “Те целенасочено оставят документи за самоличност на мястото. Мисля, че го правят, за да всеят объркване и да създадат хаос, а и за да се опитат да разберат как полицията и Западът и неговите разузнавателни служби правят това, което правят.”

Новата стратегия може да е свързана с все по-силното съсредоточаване върху Турция като мишена.

Използването на централноазиатски нападател - ако това подозрение се окаже вярно - също е от значение. Д-р Карасик каза, че е ясно, че ИД смята Централна Азия, голяма част от която е под властта на твърдолинейни светски диктатури, за място, където може да разпространи своето послание.
.
Папа Франциск: Това е кърваво петно върху света

 
Папа Франциск призова световните лидери да се обединяват за борба срещу “чумата на тероризма”, като посочи в новогодишното си послание, че 2017 г. започва с “кърваво петно” върху света, визирайки смъртоносния атентат в Истанбул, предаде Ройтерс.

Говорейки пред около 50 000 души, събрали се на ватиканския площад “Свети Петър” въпреки студеното време, Светият отец се отклони от предварително подготвения си текст, за да заклейми терористичната атака срещу нощен клуб в Истанбул, при която загинаха 39 души, а десетки други бяха ранени.

“За нещастие, и в тази нощ на добри пожелания и надежди, ни застигна насилието. Със свито от болка сърце изразявам съпричастност към турския народ. Моля се за многото жертви, за ранените и за цялата страна, потопена в скръб”, каза той.

Папата предрече, че 2017 година ще бъде такава, каквато хората си я направят. По случай деня, в който Римокатолическата църква отбелязва Световния ден на мира, той подчерта, че мирът се гради, като казваме “не” на омразата и насилието и “да” на братството и помирението.
.
Бойко Борисов: Солидарни сме с Турция

 
В телеграма до турския министър-председател Бинали Йълдъръм премиерът в оставка Бойко Борисов изрази искрени съболезнования във връзка с кървавия акт на насилие в Истанбул. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

“Тероризмът отново показа своето лице като потопи в кръв Новогодишната нощ в Истанбул. Поредната цел бе животът на десетки свободни граждани от различни страни. България е солидарна със своя съсед и съюзник Република Турция в този тежък момент”, посочва премиерът Борисов в съболезнованията си до премиера Йълдъръм.

“Скърбим за невинно загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите от атентата”, се казва още в телеграмата.
.
.
.