Балканите
Атина посреща новата година с по-високи данъци
Скочиха цените на кафето, горивата и цигарите

Броят на бедните и бездомни гърци нараства лавинообразно.
.
Сърбите искат Вучич за президент

Александър Вучич
Сегашният премиер може да спечели още на първи тур

Ако сръбският премиер Александър Вучич се кандидатира за президент, той има шанс да победи още на първия кръг от президентските избори, а настоящият президент Томислав Николич би могъл да има голям проблем на втория кръг, пише белградският вестник “Политика”, позовавайки се на резултатите на анкета на агенция “Фактор плюс”.

На втория кръг Вучич убедително би победил дори Николич, сочи анкетата, проведена между 16 и 26 декември сред представителна извадка от 1200 души.

Най-големият въпрос в началото на годината е дали президентски кандидат на Сръбската прогресивна партия и може би на управляващата коалиция ще бъде сегашният президент Николич или премиерът Вучич, пише изданието.

Вестникът посочва, че макар до изборите да остават малко повече от три месеца, все още има много неизвестни. Попитани за кого биха гласували, ако сега имаше предсрочни парламентарни избори в Сърбия, над половината - 51,4 процента от анкетираните са заявили, че ще гласуват за Сръбската прогресивна партия, пише още белградският вестник.

Вестник “Вечерне новости” помества интервюто на ръководителя на сръбската дипломация Ивица Дачич за агенция Бета, в което той заяви, че Сърбия ще играе конструктивна роля в решаването на проблемите в региона, но би могла да гласува против интересите на съседни страни, които не са подкрепили Сърбия по важни за нея въпроси. Дачич изтъкна, че това не е отмъщение, а политика на реципрочност и че Сърбия няма да позволи на никого да я унижава.

“Само чакам да се появи в международните организации някое становище, което е важно за Македония, за Черна гора, и ще видим как Сърбия ще се отнесе”, заявил външният министър. Признаването на Косово и подкрепата на неговото членство в ЮНЕСКО, според думите на Дачич, обременяват отношенията на Сърбия със съседите, но това не означава, че Белград ще предприеме нещо двустранно против тези държави.

Говорейки за отношенията в региона, Дачич заяви, че има много проблеми, “заметени под килима”, които просто чакат да експлодират, което по думите му не е хубаво.

Пътят на Балканите към ЕС е една от 12 точки, които върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини посочи като въпроси, с които ще се занимава през 2017 г. с оценката, че Балканите се намират в сърцето на Европа и тяхното бъдеще е в ЕС, пише белградският вестник “Данас”.

Нашата работа продължава - да превъзмогнем враждите от миналото, да отговорим на исканията за осигуряване на заетост с единство и откритост, за които призовават младите хора в региона, е заявила Могерини. Тя оценила, че списъкът с важните моменти в отношенията между ЕС и Балканите през 2016 г. е невероятно дълъг. Могерини споменала по-конкретно отварянето на нови глави в преговорите със Сърбия, внасянето на молба от Босна и Херцеговина за членство, съвета за асоцииране между ЕС и Косово. Тя припомнила също и за съдебната реформа в Албания.
.
.
.