Назаем от Агенция „Монитор”
Обвинение за пране на пари чака Василев в Люксембург
Тамошната прокуратура с дело срещу него заради офшорките му, изчаква процедурите у нас n Иззети са половин дузина сандъци улики и документи

Държавното обвинение у нас вече разследва Василев за пране на пари.
.
Съдии грантаджии обслужиха банкера беглец

alo.rs
Томислав Николич и съпругата му Драгица признаха за връзките си с Цветан Василев.
Спонсорирал фондацията на Драгица Николич в стил „Елена Костова”

Политика

Президентът на Сърбия Томислав Николич най-после призна, че банкерът беглец Цветан Василев е спонсорирал фондацията на съпругата му Драгица.

След серия публикации на сръбската медия insajder.net за съмнителните схеми около фондацията на първата дама, по време на годишната си пресконференция в края на декември на конкретно зададен въпрос Николич бе принуден да признае, че укриващият се в Белград Василев също е сред дарителите.

„Доколкото аз знам, от 1,2 млрд. динара Цветан Василев е платил 200 000”, обяви Николич въпреки твърденията на сръбските медии, че подсъдимият у нас за организиране на престъпна група за източването на КТБ банкер всъщност е внесъл 2 млн. динара, равняващи се на около 10 хил евро.

„По същото време той взе фабриката за стъкло в Парачин и искаше да направи дарение на фондацията. Не съществуваше нито една причина фондацията да откаже тези пари. Това беше време на наводненията, купувахме лекарства и храна. Тези пари бяха използвани по възможно най-добрия начин. След това започнаха проблемите му в България, а сега вече не е и във фабриката”, разказа още Николич, измивайки си ръцете от твърденията, че именно той е разпъвал чадър в западната ни съседка над Василев, който вече 2 години успешно се укрива в Белград, докато се точи процедурата по екстрадицията му.

Николич призна публично и че фондацията на съпругата му е разследвана от Агенцията за борба с корупцията. Причината е именно съмнения за корупционни схеми между държавния глава и знакови спонсори на г-жа Николич. За разследването се появиха информации още преди няколко месеца, но чак сега президентът разказа, че от агенцията са изискали списък с донорите на фондацията и такъв им бил предоставен, но под условие да се използва само за предмета на разследването и да не бъде публикуван.

Схемата с едри бизнесмени, които правят дарения във фондацията на силен управник, е отдавна известна у нас като метода „Елена Костова”. Съпругата на бившия премиер и дейността на нейната фондация „Бъдеще за България” бяха причина за редица скандали у нас, както и за разследвания именно заради съмнителните им спонсори.

Един от тях беше и близкият на Костови Христо Кирчев, чийто бизнес неимоверно се разшири при управлението на Командира. Самият Цветан Василев пък, както е широко известно, дължи възхода си като банкер и строител на финансови пирамиди именно на Иван Костов, а в сградата на КТБ дори се помещава офисът на друга популярна касичка на Командира – фондация „Демокрация”.
.
Сърби алармират, че екстрадацията се бави
Апелативният съд в Белград прехвърля топката между собствените си отдели относно екстрадицията на българския бизнесмен Цветан Василев, пишат сръбски медии. В материал озаглавен: „Червената юблетина на Цветан Василев избледнява“ вестник „Данас“ цитира адвоката му, че делото се намира в Апелативния съд, но той се опитва да определи кой негов отдел трябва да отговаря за екстрадицията.

Това е вторият път, в който делото на Цветан Василев се намира в Апелативния съд, след като през март 2015 г. е отхвърлил положителното решение и го е върнал на Върховния съд в Белград. От съда отбелязват, че делото се е усложнило и объркало, тъй като в искането от България има множество процедурни грешки. Според информации от местни медии отделът за наказателни дела на белградския апелативен съд е прехвърлил отговорността по екстрадицията на Василев върху отдела за дела, свързани с организираната престъпност.
.
Съдии грантаджии обслужиха банкера беглец

Нели Куцкова
Жаклин Комитова
Дмитрий Косарев
Блокираха вписването на ново ръководство на телекома, за да бето-нират златното му момче Сурлеков

Две скандални протестърки в тоги са обслужили Цветан Василев и поредния му авер, чрез който банкерът-беглец се опитва да заграби малкото златни активи, закупени с парите от КТБ – руснака Дмитрий Косарев.

Първо магистратът от Софийския градски съд и член на грантаджийския Съюз на съдиите в България Жаклин Комитова, а след нея и говорителката на захранваната от „Отворено общество” и „Америка за България” организация и магистрат в Софийския апелативен съд Нели Куцкова са приели решения, с които реално се пречи на новия собственик на БТК Спас Русев да започне да управлява компанията, съобщи Блиц. С определенията си те буквално блокират смяната на старото ръководство на дружгеството, в което е и „златното момче” за поръчки на Василев – Златомир Сурлеков, с нови управители, назначени, след като бизнесменът Спас Русев купи акциите на БТК на аукцион в Лондон миналата година. Със скандалните решения на двете съдийки всъщност лъсва разликата между правораздаването, прилагано от протестърите в тоги у нас и признатия като стандарт в европейското право люксембуркски съд. Паралелно с делото у нас, по абсолютно същите искания се е водела процедура и в Люксембург, като тамошният съдия обаче е порязал авера на Цветан Василев Косарев по всичките му щения, показа проверка на Агенция „Монитор”.

Съдебните саги и у нас, и в херцогството стартират по едно и също време ­ в началото на септември. Поводът е, че на 31 август 2016 г. новият собственик на БТК сменя старите управители въз основа на сключената от него сделка за закупуването на акциите на телекома и вкарва решението за вписване в регистрите на двете страни. Причината е, че майката на „Вива Телеком България”, която държи БТК, е регистрираното в Люксембург дружество InterV Invеstment и именно неговите акции бяха придобити от Спас Русев на търга в Лондон. На 1 септември фирмата на Дмитрий Косарев ­ „Емпрено венчърс лимитид”, вкарва иск в съда в Люксембург, с който настоява да се спре както вписването на нови управители, така и да се запорират дяловете на InterV и да се забрани евентуално тяхно прехвърляне. На 9 декември всичките искания на „Емпрено” са отхвърлени като несъстоятелни от съдията по делото в Люксембург. В същото време, на 2 септември, „Емпрено” вкарва подобен иск – да не бъде вписвана смяната на управителите, и в Софийския градски съд. Там обаче делото попада на вече „изпитаната” в решаване на искове в полза на Василев и ловешкия му авер Гриша Ганчев при сагата с „Петрол” съдийка Жаклин Комитова. Макар да е очевидно, че искът цели само забавяне на процедурата по вписване на рокадите в Търговския регистър, Комитова само за няколко часа решава делото в полза на Косарев.

Искът е депозиран предиобед на 2 септември, веднага след това е направено първо заседание по него, дадени са указания, които „мигновено” са били изпълнени от „Емпрено”, след което са проведени още две заседания, за да се произнесе в края на деня съдийката, че вписването в Търговския регистър трябва да бъде спряно. Въпреки абсурдната бързина, с която делото приключва в СГС, Комитова в продължение на два месеца бави документацията по него, очевидно за да блокира процедурата по обжалване, стартирана пред Софийския апелативен съд от новия собственик на БТК. В крайна сметка, на втора инстанция делото стартира през ноември, като там обаче отново попада на видна протестърка – Нели Куцкова. За разлика от Комитова, тя решава процеса за месец, но пак в полза на Косарев. Забранява вписването с мотива, че има втора процедура, стартирана от „Емпрено”, която все още е висяща в САС макар да е била отхвърлена на първата инстанция ­ СГС.
.
.
.