Облаци над Кастро
Кубинският президент ще бъде изправен пред дълбоки проблеми през 2017 г.

ЕПА/БГНЕС
Президентът Раул Кастро е изправен пред най-тежката година от идването си на власт през 2006 година.
.
За и против капитализма
В края на миналата година кубинският лидер Раул Кастро заяви, че неговата страна “не върви към капитализъм, но и не трябва да се бои от него”. Той каза това на редовна сесия на кубинския парламент - Националното събрание на народната власт, предаде ТАСС

Държавният глава призова ръководните кадри да се избавят от “остарялото мислене, изпълнено с предубеждения спрямо чуждестранните инвестиции”, от “лъжливите опасения спрямо чуждестранния капитал”.

Според него ръководството на Куба е поставило задача в близките години да се достигне икономически ръст от около 4 процента от брутния вътрешен продукт. За тази цел, според експертите, са необходими 2-3 млрд. долара чуждестранни инвестиции всяка година. Засега обаче държавата не успява да привлече и 1 млрд. Поради това Кастро посочи недопустимостта от “честите прекомерни протакания в преговорния процес” с чуждестранни партньори, желаещи да инвестират в Куба.

Като сдържащи фактори за кубинската икономика той посочи и последствията от търговско-икономическата блокада на острова, заради които Куба не може да осъществява международни транзакции в долари. Той отбеляза и негативните последици от кризата във Венецуела, която досега доставяше евтин петрол на Куба.

Депутатите приеха на вчерашната сесия и закон, който регламентира използването на името и изображения на покойния кубински лидер - команданте Фидел Кастро, починал на 25 ноември на 90-годишна възраст.

В съответствие с неговата воля и политическата етика, присъща на Фидел, се забранява използването на неговото име в названията на учреждения, площади, булеварди, улици, паркове и други обществени места, както и при всякакви видове награди, почетни титли или заслуги.

Забранява се също използването на неговото изображение на паметници, бюстове, статуи, паметни дъски и пр. Забранява се всяко споменаване на команданте Фидел в търговски марки или други отличителни знаци, домейни или дизайни за търговски и рекламни цели.

Законът обаче позволява името на историческия лидер на кубинската революция да се използва в названия на организации, които могат да се създават за “изучаване и разпространение на неговите идеи и дела”. Не се забранява на дейците на изкуството да черпят вдъхновение от образа на Фидел Кастро и да използват името или изображението му в своето творчество, в литературата, музиката, танца, киното, живописта или приложното изкуство. Разрешава се и използването при публични мероприятия на изображения или снимки на Фидел, направени по време на неговата революционна дейност.
.
.
.
.
Играчите: други материали