Когато печалбата от лотарията не променя (особено) живота
Съвсем не всички късметлии са прахосници на джакпоти

ЕПА/БГНЕС
Последните печеливши от испанската лотария отпразнуваха шумно късмета си веднага след коледните празници на 2016 г.
.
Българите не одобряват, но... играят

 
Българите имат консервативно отношение спрямо игралната индустрия, въпреки че почти половината участват в някаква форма на хазартни игри. Това показва национално представително проучване, направено през 2016 г. от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД по проект на Фондация “Отговорна игра”, насочен към превенцията на хазартна зависимост.

Според резултатите от проучването, около 43 на сто от българите не одобряват участието в хазартни игри и не свързват тези игри с възможност за забавление, информират от фондацията. Тази позиция най-често се споделя от жени и по-възрастни граждани, както и от хора с изразен религиозен морал. Въпреки тези нагласи, близо 44 на сто от хората признават, че редовно участват в различни форми на хазартни игри. Мнението на 40 на сто на българите е, че участието в хазартни игри им дава възможност за лесна печалба, но много малка степен от сънародниците ни (10 на сто) приемат това като форма на забавление.

Българите познават и участват най-често в хазартните игри в тяхната най-популярна и лесно достъпна разновидност, т.нар. форми на “мек хазарт” – тото и лото игрите.

Лото игрите  се радват на еднаква популярност сред мъжете и жените и са най-предпочитаната възможност за игри на късмета (44,5 на сто от населението), изпреварвайки леко дори традиционните игри на Българския спортен тотализатор (44 на сто).

Като цяло, участието в хазартни игри не създава проблеми на по-голямата част от домакинствата в страната (само 1.2 на сто признават, че са изпитвали проблеми заради хазартни игри), се посочва в изследването. Рискът от увличане и пристрастяване към играта е възможен при всеки вид хазарт и не зависи от играта. Между 2,5 и 3,5 на сто от играещите тото и лото игри признават, че са изпитвали някога финансови затруднения заради неразумна игра. Българските играчи не успяват да планират добре бюджета и времето си за участие в хазартни игри. Една трета от участниците (34 на сто) не знаят предварително какъв бюджет имат за игра, а близо две трети от участниците (61 на сто) отговарят, че нямат предварително определено време за игра.
.
.
.