Балканите
Анатема и обвинения в корупция до дупка
Политическата криза в Македония взема етнически обрат

Демонстрациите в Македония вече са ежедневие.
.
Солени глоби за пушачи в затворени помещения в Гърция
Гръцкото здравно министерство е пуснало циркулярно писмо, което предвижда солени глоби за пушене на електронни цигари и на растителни изделия в затворени помещения, съобщи в. “Етнос”.

Пушене и “дим” от различни такива изделия не се разрешава също в частни и обществени возила, ако в тях се возят деца под 12 години. Глобите за нарушителите варират от 500 до 10 хиляди евро.

Забраната за пушене на тютюневи и растителни изделия е валидна за болнични и учебни заведения, аптеки, затворени спортни зали и помещения. Пушенето на такива изделия се забранява също в чакалните на летищата, жп и автобусните гари и залите по пристанищата.

Съгласно гръцкото законодателство забраната за тютюнопушене в затворени помещения е валидна от 1 септември 2010 г. За пушачите е предвидена глоба от 50 до 500 евро, а за собствениците на тези помещения глобата е от 500 до 10 хиляди евро.
.
Съдебен иск против Хърватия за престъпленията на усташите
Хърватия е получила групов съдебен иск за изплащане на щети в размер на 3,5 милиарда долара за престъпления, извършени срещу хърватски сърби, роми и евреи по време на Втората световна война, който беше внесен от няколко лица през май миналата година в съд в Чикаго, съобщи загребският вестник “Вечерни лист”, цитиран от МИА.

Със съдебния иск се настоява за изплащане на щети на жертвите, техните наследници и членове на семействата им, и то не само за материалните щети от отнети им имоти, но и за малтретирането, на което са били изложени в усташките концентрационни лагери. Тъжителите твърдят, че Хърватия е отговорна за изплащането на тези компенсации като “правен наследник” на марионетната Независима хърватска държава.

Източник в хърватското министерство на външните работи е потвърдил за “Вечерни лист”, че съдебният иск е бил предаден на Хърватия чрез американското посолство в Загреб. Министерството официално не дава информации и не иска да коментира съдебния иск, но източник на “Вечерни лист” твърди, че той е неоснователен. Според него днешна Хърватия не е правен наследник на някогашната Независима хърватска държава (НХД) и поради това не може да бъде държана отговорна за престъпленията, извършени от страна на усташкия режим. Това се вижда още в основите на конституцията на Хърватия, посочва цитираният източник.
.
.
.