Провокаторът Герт Вилдерс
Холандски депутат, противник на исляма, разпалва пламъци от обезопасеното си скривалище

ЕПА/БГНЕС
Вилдерс не може да си позволи много неща от обичайното всекидневие, но изборът за това е лично негов.
.
Марк Рюте – майсторът на консенсуса

ЕПА/БГНЕС
Мар Рюте твърди, че именно той е ръководителят, от когото Холандия се нуждае.
Холандският премиер Марк Рюте се гордее със своя оптимизъм. Той бе подлаган многократно на изпитание през шестте години, откакто той е на поста. През този период страната му потъна до дъното на икономическата криза и бе потопена в траур от свалянето на пътнически самолет в Източна Украйна и, броени дни преди парламентарните избори, влезе в най-тежкия дипломатически скандал от години - със съюзника от НАТО Турция.

50-годишният лидер от придобиващата все по-десен уклон Народна партия за свобода и демокрация (НПСД), признава, че носи белези от двата си мандата на премиерския пост. В същото време премиерът настоява, че именно той e ръководителят, от когото Холандия се нуждае в бурни времена.

Висшист историк и бивш мениджър по човешките ресурси в британско-холандската мултинационална компания Юниливър, Рюте е класически майстор на консенсуса, който е работил с опозиционни партии, за да помогне за прокарването през парламента на реформи, благодарение на които Холандия е в силен подем след рецесията.

От 2012 г. неговата коалиция с левоцентристката Партия на труда има крехко мнозинство в долната камара на парламента, но търси постоянно подкрепата на опозиционни формации и в нея, и в горната камара за нови закони.

Спокойното решаване на кризи и изграждане на мостове се превърна в запазена марка на Рюте като премиер.

“Силата да удари с юмрук по масата и каже: “Ще направим това, ще отидем там”, холандският министър-председател не притежава това”, каза самият той в телевизионно интервю по различни теми миналата година.

Рюте стана лидер на НПСД през 2006 г., побеждавайки твърдолинейната бивша министърка за имиграцията Рита Вердонк в една болезнена битка. Той затвърди своите позиции, като изгони Вердонк от партията на следващата година, след като тя го разкритикува, че пази мълчание по имиграционния въпрос.

С увеличаването на популярността на антиислямския популист Герт Вилдерс през последните години Рюте обаче също “зави надясно” по теми като националната идентичност и имиграцията.

Холандският премиер дори си спечели подкрепата на Вилдерс за своето първо правителство на малцинството през 2010 г., като се съгласи на по-твърда имиграционна политика в замяна на неговата поддръжка при ключови гласувания. Популистът свали кабинета само 18 месеца по-късно, когато отказа да подкрепи пакет със сурови мерки за икономии, който Рюте искаше да прокара през парламента, за да извади Холандия от икономическата криза.

Вилдерс бе наказан от гласоподавателите на следващите избори, а Рюте се върна на власт в коалиция с Партията на труда и сега обещава да не работи след днешните избори с крайнодесния политик, когото обвини, че “си тръгва”, когато “нещата загрубеят”.

Най-емоционалният момент през втория мандат на холандския министър-председател дойде със свалянето на пътнически самолет на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Всички 298 души на борда, загинаха.

“Най-лошото нещо, което преживях като премиер - при това моите страдания са минимални в сравнение с тези на роднините - бе ужасяващото бедствие с полет Ем Ейч 17”, каза той в телевизионното интервю. “Да изпратим ли войници или не? Можем ли да влезем в региона, за да доведем нашите хора у дома?”
.
.
.