Книгите
Обречени да са нещастни
Шест велики жени, които не бяха погалени от съдбата

Wikimedia
Журналистката и писателка Кристина Морато е основател и настоящ вицепрезидент на Испанското географско дружество и член на Британското кралското географско дружество.
.
Смъртоносна мисия с „жезъла на Яков”

 
Един човек търси истината. Мисията му е равнозначна на героизъм. Той ще се изправи в решителна  битка срещу безмилостна скрита сила, която управлява историята в напрегнатия трилър „Тронът на тамплиерите” от Пол Кристофър (ИК „Бард”).

Един човек търси истината - срещу древно братство, което използва секретността като свое върховно оръжие.

През 14-и век тамплиерът Жан дьо Сен Клер е натоварен да изведе натоварения със съкровища флот на ордена от френски води. За целта той използва така наречения „жезъл на Яков” - навигационен инструмент, за който се смята, че е изобретен по същото време. Рейнджърът полковник от запаса Джон Холидей притежава същия уред, открит в ръцете на египетска мумия отпреди четири хиляди години. Холидей подозира, че Сен Клер може би държи ключа към разкриването на тайната на безмилостните и загадъчни тамплиери. Но има и такива, които смятат, че някои въпроси трябва да останат без отговор. И че отговорите, които търси Холидей, трябва да отидат заедно с него в гроба...

Кристофър Хайд е канадски писател на бестселъри в жанра политически и исторически трилър, научна фантастика и хорър. Пише и под псевдонимите Пол Кристофър, А. Дж. Холт и съвместния псевдоним с брат си - Николас Чейс.

Роден е на 26 май 1949 г. в Отава, Канада. Работил е като анализатор на пазара, редактор, телевизионен журналист, занимаващ се с въпроси, свързани с модерните технологии, изследване и защита на околната среда. От 1975 г. Кристофър Хайд се посвещава на писателската си кариера. Първият му политически трилър „The Wave” (Вълната) на тема тероризъм е публикуван през 1979 г. и става бестселър. През 2005 г. е издаден първият му исторически трилър „Бележникът на Микеланджело” от поредицата „Фин Райън” под псевдонима Пол Кристофър. Трилърът става международен бестселър и носи на писателя световна слава.
.
Малко тъга и много надежда

Две години след излизането на „Франкенщайн” майсторката на хоръра Мери Шели пише светла история за деца.
Мери Шели, авторката на „Франкенщайн”, с детска книжка? Невероятно, но факт! Историята „Морис, или къщичката на рибаря” вече е в книжарниците с емблемата на издателство „Лист”. В света на литературата това произведение е определяно като сензация. Написано е през 1820-а - две години след излизането на „Франкенщайн, или новият Прометей”, но вижда бял свят чак през 1998-а. Ръкописът е открит случайно година по-рано в старо имение в Тоскана. В една кутия сред други документи собственичката на аристократичния дом намира две тънки тетрадки. Страниците им са гъсто изписани с вълнуваща история за изгубено дете, а най-отгоре на първата се вижда посвещение от авторката: „На Лорет от нейната приятелка госпожа Шели”.

С публикуването на „Морис, или къщичката на рибаря” за първи път в България, издателство „Лист” отбелязва 220-годишнината от рождението на основоположничката на хорър жанра. Единствената позната засега детска история в творчеството й, е пропита с малко тъга и много надежда. Тя е разказ за красиво и чувствително момче. Докато търси своя дом между страниците на творбата, то намира убежище във всяко читателско сърце.
.
На ръба на абсурда

М омиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето, жена, която на два пъти печели джакпота от лотарията, и друга, която носи в корема си русалка, мъж, ударен пет пъти от мълния – всички те търсят смисъла на необичайните събития, разтърсили живота им и отказващи да се превърнат в минало. Романът „Неща, които падат от небето” на финландската писателка Селя Ахава (издателство „Колибри”) е приказен и метафоричен разказ за хода на времето, за израстването, за болката от загубата, за необяснимата реалност, за приумиците на случайността. Ахава елегантно съчетава тривиалното и абсурдното, красотата и жестокостта, за да ни отведе към една отворена и все пак окончателна развръзка. Написан на богат и образен език, романът проследява кривуличещия поток на мисълта на персонажите, свързвайки в едно на пръв поглед несъвместими спомени и факти. Родена през 1974 г., Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радиото и телевизията, както и за филми. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето”, получава наградата за литература на ЕС и е номинирана за престижния приз „Финландия”. Удостоена е и с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци”.
Момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето, жена, която на два пъти печели джакпота от лотарията, и друга, която носи в корема си русалка, мъж, ударен пет пъти от мълния – всички те търсят смисъла на необичайните събития, разтърсили живота им и отказващи да се превърнат в минало. Романът „Неща, които падат от небето” на финландската писателка Селя Ахава (издателство „Колибри”) е приказен и метафоричен разказ за хода на времето, за израстването, за болката от загубата, за необяснимата реалност, за приумиците на случайността. Ахава елегантно съчетава тривиалното и абсурдното, красотата и жестокостта, за да ни отведе към една отворена и все пак окончателна развръзка. Написан на богат и образен език, романът проследява кривуличещия поток на мисълта на персонажите, свързвайки в едно на пръв поглед несъвместими спомени и факти.

Родена през 1974 г., Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радиото и телевизията, както и за филми. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето”, получава наградата за литература на ЕС и е номинирана за престижния приз „Финландия”. Удостоена е и с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци”.
.
.
.