Албанската мафия превзема Гърция
Атина губи войната с престъпните групировки

.
Добре дошли в двуезично Скопие
Д

вуезичност на униформите на полицията, пожарникарите и здравните работници ще има в общините с най-малко 20 процента албанци и в град Скопие. За двуезичност на емблемите на македонската армия ще се търси мнение от Венецианската комисия. Това е само част от законопроекта за употреба на албанския език, приет от македонското правителство късно вечерта миналия петък и който скоро трябва да бъде изпратен за одобрение в парламента, съобщава близкият до ВМРО-ДПМНЕ вестник „Вечер".

Законът за употреба на езиците бе част от предизборния коалиционен договор между председателя на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети и председателя на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, беше и част от албанската платформа. Законът бе приет за първи път през 2008 г. и надграден и разширен през 2011 г., припомня „Вечер".

В законопроекта се предвижда също така председателите и заместник-председателите на парламента, ако са албанци, да могат да водят заседанията на майчиния си език и всички актове, които бъдат приети, да бъдат също така двуезични. За първи път след промените в закона министрите ще могат да говорят на албански на заседанията на правителството, предвидено е той да се употребява и в съдебната власт, на табелите на граничните пунктове и др.

Законопроектът за употреба на езиците раздели мненията на политическите анализатори, пише „Вечер". За Алберт Муслиу той е знак, че монологът на управлението постепенно се променя и коалирането се възприема като съществена част от политиката на Македония.

Ристо Никовски смята, че законопроектът е залъгване на обществеността, защото се отнася само за албанския език, а не и за езиците, които употребяват останалите общности.

За експертите по конституционно право промените в законопроекта са в противоречие с конституцията на Македония, в която е записано, че език на малцинствата може да се използва само в онези общини, където техният процент е над 20 на сто. Тези експерти казват, че ако законопроектът се приеме, Конституционният съд може да го отхвърли с лекота. Ако законът бъде приет от парламента, на ход ще бъде президентът Георге Иванов, който ще може да избере дали да го подпише, или да не го приеме.

Против промените в закона за езиците са и опозиционните депутати. „Двуезично от Вевчани до Делчево, от Гевгелия до Прилеп, от Битоля до Крива паланка, от Охрид од Струмица, от Щип до Демир хисар, от Кавадарци до Ресен, от Неготино до Ранковце! Проект: двуезична Македония! Вместо средна заплата 500 евро, вместо 100 000 денара заплата за лекарите, вместо намиране на работа на всеки студент", заяви депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.

Според информации на „Вечер", за разлика от конституцията, в законопроекта изрично се използва терминът „албански език". За разлика от законопроекта, в конституцията сега не се споменава албански език, а формулировката „език, на който говорят най-малко 20 процента от гражданите".
.
.
.