Досиетата Х
Ву Зетиан – могъща и брутална владетелка
Тя е единствената китайска императрица. Убива собствените си деца по пътя към трона. Слага началото на нова династия

.
Невиждани зверства в харемите на Мин

Основател на династията е император Хуну.
Забраненият град е архитектурно чудо, което и до днес удивлява със своята уникалност.
Династията Мин е високо ценена, тъй като според редица исторически източници е имала най-правилния подход за управление. По времето на управлението на династията започва големият средновековен възход на Китай. Могъщата армия на страната наброявала повече от един милион войници. Търговията със Запада процъфтявала. На пристанищата редовно акостирали хиляди испански и португалски кораби. Били осъществени уникални не само за времето си строежи. И до днес изделия от китайски порцелан от тази епоха се смятат за изключително ценни произведения на изкуството и се продават на аукциони за милиони долари.

 Мръсното бельо

Наред с политиката и икономиката обаче тези аристократични особи крият много срамни тайни.

Още нейният основател император Хуну създава харем от поне 900 компаньонки. Тези момичета били на около 12 години и били отвличани от домовете си, за да доставят сексуални услуги на императора. Стъпалата им били деформирани, за да не могат да избягат, а когато императорът пожелаел някоя от тях, слугите я носели на ръце. Императорът бил много ревнив и се стремял да контролира всяка минута от ежедневието на момичетата в харема.

Още приживе той нарежда при смъртта му любимите му жени да бъдат убити и погребани като негови слугини.

Неговият наследник - император Хонгджъ продължава същата традиция, а неговите син - император Юнлъ стига и по-далеч с изграждането на Забранения град, който се превръща в символ на диктаторското му управление.

 Бруталната истина

През 1421 г. плъзват слухове, че една от любимите компаньонки на императора се е самоубила, защото имала връзка зад гърба му. Униженият император решил да отстрани всички замесени и всички преки и непреки свидетели.

Според свидетелства на една от компаньонките над 2000 момичета са нарязани на парчета, а други били обесени на копринени въжета в една от залите на Забранения град.

Но и без тези зверства в харема не се живеело в разкош. Напротив, момичетата били толкова много, че трябвало да се борят за всеки залък хляб.

Следващият император Уанлъ вярвал, че може да изобрети еликсира на вечната младост. Той бил убеден, че кръвта от менструацията на девици е ключова съставка за създаването на този еликсир.

 Глад до смърт

За да си гарантира, че телата на момичетата са чисти, императорът наредил те да пият единствено роса и да ядат само черници. Хиляди умират заради тази жестока диета.

Група компаньонки решават да отмъстят и се промъкват в спалнята на императора, докато той спи, с намерението да го удушат, но той се събужда и нарежда веднага да бъдат екзекутирани.

Еликсир на младостта така и не се измисля, но неговият фанатизъм по този въпрос става причина за началото на упадъка на династията Мин.
.
.
.