Как Стефка покори света
Вече 30 години рекордът є остава мираж дори за най-добрите състезателки

Историческият опит на Стефка Костадинова, който я превърна в легенда от световен мащаб.
.
Всъщност скочила 211 см
Американската лаборатория „Ню стъдис ин атлетикс”, която е специализирана в биометрични изчисления на спортни резултати, изчисли, че по време на рекорда си Костадинова всъщност е скочила точно 211 см. Изчислението е на база компютърен анализ, който показал, че Стефка преодолява успешно 211 см, а летвата би паднала само ако е поставена на 212 см.

В по-ранен свой опит на същото състезание в Рим, при който Костадинова е принудена да скача на 204 см за да продължи в надпреварата, тя също преодолява летвата с огромен аванс. Според очевидци Стефка лети над препятствието поне с 15 см, но правилата са железни и опитът й се счита „само” за 204 см. Всъщност нашата лекоатлетка просто се застрахова с този опит, за да може да остане в битката за титлата срещу Тамара Бикова от СССР.  

Когато поставя рекорда, 22-годишната Костадинова вече е сериозно име в своя спорт и съперничките й имат респект. И няма как иначе да е – още на 25 май 1986 г. на националния стадион „Васил Левски” тя изравнява световния рекорд към този момент – 207 см. Няколко дни по-късно, пак на националния стадион, Стефка скача с лекота 208 см, които са непостижими за повечето скачачки и днес. Любопитна подробност е, че Костадинова никога не е слагала летвата на ниво като за световен рекорд по време на тренировки. Това става по разпореждане на треньора є Николай Петров.
.
Прибира $400 премия
Стефка Костадинова е получила $400 от държавата за ненадминатия си и досега световен рекорд.

„Получих $400 и влязох в един златарски магазин. Купих си обеци за $60-70, а с останалите пари почерпих целия отбор. Всичко похарчих до стотинка", спомня си олимпийската шампионка от Атланта 1996. Костадинова сподели, че е имала една среща с Ванга, която е продължила секунди. Пророчицата е казала на родената в Пловдив бивша спортистка, че е благословена и всичко в живота й ще се случва от втория опит.
.
13 опита на Костадинова
След като преодолява без проблемно квалификациите със 191 см, във финала на световното първенство в Рим Стефка Костадинова прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни: 185 – от 1 опит, 189 – от 1 опит, 193 – от 1 опит, 196 – от 1 опит, 199 – от 1 опит, 202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см), 204 – от 3 опит, 206 – от 2 опит, 208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см), 209 – от втори опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени.
.
.
.
.
Спортът: други материали