Хората на Гайдарски се опитаха да замажат скандала с парите за наркоманите
Здравното министерство затри 800 000 лева - II
Средствата не са усвоени по предназначение, категорични са от Националния център по наркомании

.
Шефът на съвета по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова: За 2006-а не сме получили нито лев за дейността си
Този 1% е наша идея и се дължи на нас. Предложихме да получаваме 1% и от печалбите на спортния тотализатор, както е в Гърция и в Полша, но нямаме отговор. А за 2006-а Министерството на здравеопазването ни е превело точно 0 лева за дейност и 5000 лева за издръжка. Във Варна, София, Пловдив общините имат повече средства и финансират областните съвети по наркотични вещества. Но всички останали общини в България нямат възможност да дават пари за дейност, включително и нашата. Ние работим по програми за превенция на наркоманията. Преди няколко години разработихме и програма за работа с децата от детските градини. Но в момента нямаме средства за подобна дейност. А наркоманите в областта се умножават с всяка година. Няма точни цифри за техния брой, но със сигурност се конкурират с тези във Варна и в Бургас. Затова ни трябват поне 20 000 лева на година. И в рамките на този 1 милион лева, 20-те хиляди лева, които искаме, са нищо.

.
Шефът на съвета по наркотични вещества в Пловдив д-р Мая Новакова: Министърът дори не ни е събирал за отчет
Така и не можах да отрия този 1 милион лева в отчета за изпълнение на бюджета на Здравното министерство за 2006 г. Дори не знаем какво се случва с тези пари. Министър Гайдарски, който е наш принципал, не ни е събирал нито за отчет, нито да си видим цвета на очите, нито да си кажем каквото и да било по този въпрос. Несериозно е на град като Пловдив да му се отпускат само 17 300 лева годишно за всички дейности. С тези мижави пари трябва да се осъществяват програми. Да се правят превенции и какво ли не още. Но затова ние разчитаме на дофинансирането от общината. За да работим нормално, ни трябват не по-малко от 60 000 лева на година. Заедно с дофинансирането в момента разполагаме едва с 30 000 лева.
.
.
.