Книгите
Благородник с пухкава опашка
Група чудаци предприемат мисия да разгадаят тайните на мистериозен остров и да освободят обитателите му

Писателят Иван Раденков е котарак по душа.
.
В казана на българския преход

Документален сборник, който наднича в дебрите на подземния свят на групировките у нас.
Повечето от знаковите атентати, отнели живота на прочутите мафиотски босове, остават неразкрити и до днес, предизвиквайки неспирно любопитство и генерирайки безброй многопосочни версии. Издателство „Милениум“ предлага своя поглед върху тези процеси чрез книгата „Големите убийства на прехода” със съставители Гергана Танева, Чавдар Иванов и София Петрова.

Документалният том включва биографиите на Васил Илиев, Иво Карамански, Поли Пантев, Илия Павлов, Филип Найденов-Фатик, Стоил Славов, Димата Руснака, Георги Илиев, Емил Кюлев и други известни фигури. Прави се преглед на изграждането на подземните и легални империи, изградени от босовете на мафията. „За броени години тези мъже се превърнаха в едни от най-популярните лица на времето си. Много от тях успяха да легализират бизнеса си и дори да печелят обществени адмирации. Въпреки това малцина надживяха 40-годишна възраст. Неписаните правила на подземния свят повеляват, че когато някой започне да пречи твърде много, е дошло време да бъде отстранен”, се казва в предговора на премиерното разследване.
.
Доброто побеждава злото

Понякога сюжетите в приказките звучат достоверно и доброто наистина побеждава злото.
Камил е израснала в красивата долина Напа сред семейните лозя, в замък, построен по модела на семейния имот на баща й в Бордо. Детството й е щастливо и безопасно, с любящи родители – Кристоф и Джой. След като завършва Станфорд, Камил се завръща в замъка, за да помага в управлението му – това е мечтата й. Но приказката внезапно свършва със смъртта на майка й.

Не след дълго отчаяният Кристоф попада в мрежите на тайнствена очарователна французойка. Скърбящата Камил е потресена от намерението на баща си да се ожени отново. Тя разбира, че графинята крои коварен план...

„Модерните приказки наистина се случват... но нещата не са прости, както едно време!”, казва Даниел Стийл. Дали това е така, можем да видим в нейния съвременен преразказ на „Пепеляшка” - романът „Приказка” (ИК „Бард”).
.
Шедьовър за ценители

Изящно издание с твърди корици, предназначено за ценителите на класическата литература.
Изящен и елегантен, сборникът „Първа любов и други повести” на Тургенев (издателство „Колибри”) е задължителен за ценителите и почитателите на един от най-големите писатели от втората половина на XIX век. Изданието обхваща повестите „Ася”, „Първа любов”, „Пролетни води”, странната и обсебваща „Песен за тържествуващата любов” и мистичната „Клара Милич”. Всички те са обединени от темата за любовта: прелестна, вдъхновяваща, съдбовна, разтваряща неведомите дълбини на човешката душа. Техният духовен център са емблематичните „тургеневски момичета”: своенравни и всеотдайни, разкрепостени и раними, романтички, следващи сърцето си, а не закостенелите обществени норми. Естетическата наслада от тези малки шедьоври за щастието, дълга, егоизма и саможертвата е безспорна.
.
Невъзможен избор

Шпионски трилър, който за отрицателно време се изкачи в класациите за най-продаваните заглавия в САЩ.
Вивиан Милър е анализатор в ЦРУ и от години издирва спящи клетки с руски агенти в Америка. Има четири малки деца и щастлив брак с човек, когото обича. Тя работи много, защото голямото семейство непрекъснато се нуждае от пари. И когато накрая прониква в компютъра на потенциален руски шпионин, е убедена, че е на крачка от успеха. Вивиан открива тайна папка със снимките на отдавна внедрени чужди агенти, но само след няколко кликвания целият є живот се преобръща – на екрана се появява лицето на собствения є съпруг.

Всичко, на което Вивиан държи – деца, дом, работа, убеждения, – е поставено на карта. Тя се е заклела да защитава страната си от враговете. Но сега е изправена пред невъзможен избор. И се разкъсва между лоялността и предателството, любовта и подозрението. Нима досега е живяла в лъжа? Какви компромиси е готова да направи? И на кого може да се довери?

Дебютният роман на американската писателка Карън Кливланд „Трябва да знам” (издателство „Обсидиан”) излезе преди месец в Щатите и бързо се покатери в класациите за най-продаваните заглавия.
.
.
.