На фокус
30 млн. лв. бандитски пари под ареста на държавата
Сумите са улики по дела, изкарват години под опеката на държавата

.
Десетилетие белязаните купюри се конфискуваха
Близо десетилетие съдът конфискуваше в полза на държавата парите, дадени като подкуп, независимо дали собственикът им е подал сигнал за престъплението или не. Причината беше в разнопосочната съдебна практика по въпроса, както и доста неясния текст на закона, в който бе описано как да се действа, в случай че гражданин вади парите за подкупа като „услуга“ за разследващите.

Край на сагата с белязаните пари сложи преди няколко години ВКС, който се произнесе с тълкувателно решение по казуса по искане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. В питането си Велчев настоя магистратите да отговорят на въпроса „Държавата винаги ли трябва да си прибира белязаните пари, с които са задържани рушветчии?“. До кореспонденцията се стигна, след като съдилищата в страната излизали с коренно разнопосочни решения дали парите, с които е платен подкуп на корумпиран чиновник, трябва да се отнемат в полза на хазната. Много често сумите, с които е заловено подкупното лице, са осигурени от човека, който е подал сигнала до полицията, или от бюджета на МВР, отбеляза тогава в писмото си Велчев. Според бившия главен прокурор обаче много често се случва част от окръжните и апелативните съдилища да приемат, че “предмет на престъплението подкуп е това, което се получава от извършителя на престъплението”. Така според магистратите този предмет се отнема в полза на държавата, независимо чии са средствата, отбеляза още Велчев. Като пример той изброява над пет дела, по които сумата за рушвета е конфискувана и внесена в държавната хазна. Тази практика обаче създава проблем, защото много често хората се отказват да подават сигнали до разследващите от страх да не “изгорят” с голяма сума пари, която повече няма да видят. Освен това полицията също е ощетена, тъй като не разполага с отделно перо в бюджета си, с което да се “финансират” операции по задържане на рушветчии. Имало дори случаи, в които полицаите заделят от личните си пари, за да успеят да съберат сумата, поискана от корумпирания чиновник. Затова Велчев отбеляза, че друга част от съдилищата у нас приемат, че ролята на белязаните пари е да разобличават корупционна схема. Затова след приключване на акцията те трябва да се върнат на собствениците. Противното становище би довело до отнемане в полза на държавата на средства, предоставени от служители на МВР или от изнудваното лице, твърди още главният прокурор. След премисляне на съдебната практика върховните магистрати се произнесоха, че не следва да се отнемат в полза на държавата парите за подкуп, когато са осигурени от изнудваното лице, от службите на МВР или на ДАНС.
.
Водят се СРС-та
При разкриването на корупционните престъпления маркирането на парите е задължително изискване. То се води един от способите на специалните разузнавателни средства и е регламентирано в чл. 9 от Закона за СРС. Парите, които ще бъдат дадени за рушвета, предварително се маркират с вещество от химици в МВР. С просто око по банкнотите няма видими промени.

Какво е веществото обаче е държавна тайна и се води строго класифицирана информация. Затова всеки, който го огласи, попада под ударите на Наказателния кодекс за разгласяване на класифицирана информация, обясниха юристи. При докосването до банкнотите по ръцете остават следи, които не се забелязват. Те може да бъдат открити само след като дланите се осветят с ултравиолетова лампа. Тогава местата от ръцете, които са се докосвали до белязаните банкноти, излъчват светлина, която всеки път може да е в различен цвят - синееща или бяла например. Друго важно е, че веществото може да е различно, затова след задържането на човека, поискал рушвета и съответно пипал белязаните банкноти, се взима проба както от дланите, така и от веществото по банкнотите, за да се установи, че то е едно и също. Собственикът на частна криминалистична лаборатория Иван Савов демонстрира в ефира на Нова телевизия как се бележат пари, когато това е нужно за разкриване на престъпление.

„За целта се използва химическо вещество, чието разпространение у нас е под особен контрол. Въпросното вещество е абсолютно невидимо и няма име”, обясни Савов. Банкнотата се обработва от специалист с ръкавици. Отпечатъците на човека, който пипне вече покритите с веществото пари, се виждат при осветяване с ултравиолетова светлина.

„Веществото остава дълго време – няколко денонощия, върху кожата или дрехите на този, който е докосвал белязани пари или вещи”, обясни експертът. Той каза, че при разследване се описват и серийните номера на банкнотите.
.
Храбрият архитект 2 години чака 10 бона

Арх. Георги Янев
Архитект Георги Янев, който се прочу с това, че подаде сигнал в прокуратурата срещу двама корумпирани чиновници от пътния фонд, чака две години, за да си прибере парите. Мъжът даде 10 хиляди лева, с които помогна за уличаването в корупция на чиновниците от фонд “Републиканска пътна инфраструктура” Иван Владимиров и Любомир Лилов. Близо две години храбрият архитект пускаше молби до всички възможни съдебни инстанции с искане парите да му бъдат върнати обратно. Сумата бе задържана в БНБ и се пазеше там до приключването на делото срещу двамата чиновници, тъй като са основно доказателство в процеса. Още при подготвянето на акцията с полицията там му казали, че няма откъде да намерят толкова пари, затова той дал лични 10 000 лв. В хода на делото в градския съд Янев си поискал парите, които са и веществено доказателство. Съдът обаче е пропуснал да се произнесе по това искане. Любопитно е, че по закон предметът на престъплението, в случая парите, се отнемат в полза на държавата. Така се оказва, че архитект Янев няма как да си получи средствата. Апелативният съд също не се произнася по искането на архитекта и прехвърля отново това на градския. След 1,5 г. размотаване с парите обаче Георги Янев се закани да съди държавата в Страсбург. В края на октомври 2009 г. делото срещу корумпираните чиновници приключи и на трета инстанция. Върховният касационен съд излезе с решение, че Софийският градски съд е длъжен да разпореди връщането на сумата. Едва преди няколко дни обаче софийските магистрати изпратиха писмо до градската прокуратура, с което разрешават архитектът да си прибере парите.
.
.
.