Популистите настъпват в Италия
„Северна лига” и Движение „5 звезди” се пазарят за постове в новия кабинет

ЕПА/БГНЕС
Матео Салвини (вляво) и Луиджи ди Майо затънаха в тежки пазарлъци за постове и политики.
.
Цената на големите обещания
Популистите идват на власт в Италия, носейки със себе си обещания като въвеждането на плосък данък, които може да пробият дупка във финансовата система на страната, ако бъдат изпълнени.

Разнообразните послания, които също така включват по-ниска възраст за пенсиониране, по всяка вероятност ще допринесат за краткосрочен икономически ръст. Въпреки това остава рискът от допълнителна фискална тежест върху икономиката, която вече е затруднена от дългове, освен ако нововъведенията не бъдат компенсирани от съкращения на разходите или увеличение на данъците другаде, посочва Bloomberg в свой материал.

Но, както самите популисти казаха, нищо от това, което беше обещано, няма да стане част от законодателството преди началото на следващата година.

„Правителствата, водени от нови, несистемни партии, се нуждаят от време за постигане на прогрес, което ги прави по-бавни при изпълнението на задачи и на практика по-отговорни във фискално отношение, отколкото предполагат предизборните им кампании”, посочва икономистът Рафаела Тенкони, основател на базираната в Лондон консултантска фирма ADA. Така например, по думите й, Лигата „не е истински готова да разстрои значително фискалната структура в Италия”.

Обсъжданите мерки, които могат да изкарат извън контрол публичните разходи и приходи, докато по-добре представящата се икономика започна да намалява бремето на дълга, включват:

 - Отменянето на последната пенсионна реформа в страната, понижавайки пенсионната възраст, което може да струва на страната около 15 млрд. долара годишно, посочва Карло Котарели, бивш изпълнителен директор към МВФ.

 - Един 23-процентов плосък данък за всички, каквото бе предложението на Лигата и другите партии от дясноцентристкия блок преди изборите. Според изчисленията на Тенкони това ще намали приходите от данъци с около 40 млрд. евро годишно. Движението „5 звезди“ също подкрепя намаляването на данъците.

 - Депутатите на партията от дълго време настояват и за въвеждането на т. нар. граждански доход от 780 евро месечно и по всяка вероятност ще увеличат натиска за изпълнението на този свой план. Според тях това ще струва около 17 млрд. евро годишно, въпреки че според ръководството на пенсионната агенция в страната разходите може да се увеличат до 30 млрд. евро.

По думите на високопоставения депутат от „5 звезди” Винченцо Спадафора в интервю за в. „Кориере дала сера” евентуалното правителство на партията ще одобри въвеждането на плосък данък и граждански доход през 2019 г.
.
.
.