„Ислямска държава” отново напомни за себе си
Терористичната мрежа с атентат в Париж и поредица от нападения на църкви във втория по големина град в Индонезия Сурабая

Френски полицаи са отцепили района на инцидента.
.
Лондон: Трябва да спрем екстремистите

Андрю Паркър
Великобритания и Европейският съюз трябва да изградят тясно партньорство в сигурността след Брекзит, за да осуетят атаките на екстремистите от „Ислямска държава” и злонамерените опити на Русия да подкопае западните демокрации, според шефа на МИ5 (британската служба за вътрешна сигурност, контраразузнаването), предаде Ройтерс. Великобритания, като важна разузнавателна сила в Европа, търси нов пакт за сигурност с блока, за да си осигури запазен достъп до секретна информация от основните страни членки на ЕС, опитвайки се да сключи по-широка сделка за Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Андрю Паркър произнесе в понеделнник първата публична реч извън Великобритания на действащ шеф на МИ5 на събитие в Берлин, организирано от службата за вътрешно разузнаване на Германия BfV (Bundesamt fur Verfassungsschutz).

Той посочи, освен заплахата от „Ислямска държава” в Сирия и Ирак, и Русия като „враждебна държава”, която се опитва да извърши “агресивни подмолни действия” чрез военно-разузнавателните си служби. Паркър обвинява Кремъл в „крещящи нарушения на международните правила” и цитира атаката срещу бащата и дъщерята Скрипал като пример за зловредните действия на Русия, които рискуват да провърнат страната в „изолиран парий”. Русия по думите му се е постарала да организира безпрецедентна дезинформационна кампания след атаката. Западът, предупреждава той.
.
.
.