Балканите
Националистите взеха властта в Словения
Янез Янша реди пъзела на коалиционно правителство

Националистите на Янез Янша спечелиха предсрочния вот.
.
Все повече македонци искат да са българи

Нерешеният спор за името на страната е основна пречка по пътя й към ЕС.
Борбата за по-добро бъдеще, стабилно съществуване и по-големи заплати, достойни за нормален живот, са част от причините, поради които все повече македонци посягат към български паспорти, пише скопският вестник „Вечер”. Неофициалните данни сочат, че 100 до 150 хиляди македонски граждани са получили български паспорт, а на тази стъпка се решават млади и стари, студенти и печалбари, безработни и работещи, които не виждат своето бъдеще в страната, в която е трудно да се преживее с 200 евро. Не са изключение лекарите и административните служители от вътрешността на Македония, които са решили да си извадят паспорт, за да могат да заминат в страна, в която техният труд ще бъде повече ценен и по-добре възнаграден, пише изданието.

В източната част на Македония най-много се търсят български паспорти, а рекордьор е най-източният град, който граничи с България - Делчево, където 70 процента от жителите са с двойно гражданство, пише „Вечер”. Най-многобройни са печалбарите, които от този град заминават на сезонна работа в Италия, Швейцария, Германия или Словения, а след тях са студентите, които тази година оставиха града пуст и заминаха за Германия. Търсенето на български паспорти е голямо също в Берово, Струмица, Битоля и Охрид, пише скопският вестник.

Основен фактор за нарасналия интерес към българските документи за самоличност е зациклянето на преговорите с Гърция за името но Македония. Точно тези преговори са от първостепенно значение за началото на присъединяването на Македония към ЕС.

Гръцкото правителство чака македонският премиер Зоран Заев да направи първата стъпка, за да се постигне договор. Топката е в тяхното поле, заявил говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос, пише „Слободен печат”, позовавайки се на гръцкия „Катимерини”. Говорителят изтъкнал, че Македония трябва да направи следващата стъпка в преговорите за решаване на десетилетния спор за името. Дзанакопулос заявил също, че не може да се предвиди кога премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас ще разговарят по телефона.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че остава оптимист, но все още трябва да се решат някои технически подробности. Той добави, че ще разговаря с Ципрас, когато тези въпроси бъдат решени, пише „Слободен печат”.
.
.
.