Технологии
Смартфон рекордьор щрака с 3 камери
Флагманът Huawei Pro снима с топрезолюция и изкуствен интелект

.
Робот и човек показват техника на пиано

Tkhunt
Роботът Теотронико и пианистът Роберто Проседа демонстрираха уменията си в пекинската концертна зала.
Италиански музикант и робот премериха сили кой свири по-добре на пиано в пекинската концертна зала, съобщи сайтът Инсайд.

Роботът Теотронико е създаден от италианеца Матео Сузи. Той е с 53 пръста, които могат да се движат изключително бързо и точно. Тео може също да общува с хора.

Пианистът Роберто Проседа е на 43 години.

Участниците в предизвикателството демонстрираха уменията си в почти всички техники за свирене на пиано, като изпълниха творби на Шопен, Менделсон, Лист и Бетовен. За оценка на изпълнението бяха използвани аплодисментите на публиката.

По ловкост, точност и продължително изпълнение Тео превъзхожда Проседа.

Проседа беше по-добър по плавност, в динамичните преходи и по изразителност.

Музикантът каза, че макар и хората да правят грешки, машината никога не може изцяло да замени човека в музиката.

“Мисля, че грешките са богатство - заяви Проседа. - Трябва да се гордеем с несъвършенствата си. Роботът не страда. Дори и да направи грешка, роботът няма да страда от нея”.
.
“Дракон-пожарникар” танцува с водна струя

Създателите планират да увеличат дължината на робота до 20 метра.
Вдъхновени от танцуващите дракони, които неизменно съпътстват празненствата в Китай, японски учени са създали първия по рода си “летящ роботизиран пожарникар”, пише в. “Асахи шимбун”.

Роботът - на този етап все още прототип, е изобретен от специалисти от университета Тохоку. Той се контролира от разстояние и е предназначен да потушава пожари на труднодостъпни места. “Драконът”, както го наричат създателите му, е оборудван и с термична камера, благодарение на която може да локализира източника на пожара. Роботизираният огнеборец представлява дълъг маркуч, снабден със специални устройства с по четири отвора в предната и средната част. Излизащите през отворите струи вода “придвижват” робота във въздуха, подобно на летящ дракон.

Концептуалният модел е дълъг три метра. Създателите планират да увеличат дължината на робота до 20 метра и да го пригодят за прикрепване към пожарни автомобили.
.
Интересни места в мрежата. Къде и как да се жалваме
Защита на потребителите


 
www.kzp.bg/podavane-na-zhalba

След като подадете своята жалба по електронен път в сайта на Комисията за защита на потребителите, тя ще бъде заведена с уникален входящ номер, който ще получите на електронната си поща. При подаване на жалба лично в офис на КЗП ще получите веднага нейния входящ номер, въз основа на който можете да направите справка за движението на вашата жалба, като позвъните на телефона на КЗП в съответния офис, към който сте насочили оплакването Ви. Установеният от закона срок за разглеждане на жалбите е един месец.

Пациентски права


 
www.patient.bg/comp_bg.php

Ако не сте доволни от оказаната медицинска помощ или в случай на понесени вреди имате право да подадете жалба в Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) и да получите отговор, след като използвате имейл адрес: jalbi@patient.bg. Можете да попълните бланка в  сайта, използвайки бутона “Изпрати жалба” или да направите предварителна консултация, за да разясните особености, свързани с вашия проблем. Отговаря се в рамките на 24 ч. на всички жалби, освен при необходимост от консултиране с експерти.

Лични данни


 
www.cpdp.bg/?p=pages&aid=6

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е особено актуална тези дни. Ако решите да пуснете жалба до нея, тя трябва да бъде оформена като електронен документ, подписан с електронен подпис. КЗЛД не разглежда жалби, сканирани и подадени чрез сайта или на електронната поща на КЗЛД, които не са подписани с електронен подпис. Има специален формуляр за жалби срещу злоупотреба при обработване на лични данни в списъците на избирателите, подкрепящи регистрацията на политически субекти.

Писмо до омбудсмана


 
www.ombudsman.bg/form

Жалбите и сигналите до омбудсмана са популярни. Преди да дадете своя принос за тази статистика не е зле да прочете информацията на сайта, където изрично е посочено в кои случаи омбудсманът изобщо не може да реагира. Не се допускат до разглеждане жалби и сигнали, които се отнасят до нарушения, извършени преди повече от две години или са анонимни. Жалби и сигнали до омбудсмана могат да подават включително и деца.
.
.
.