in memoriam
Божидар Димитров – професорът, който рушеше митовете в историята ни
Не се боеше от смъртта, приживе поиска да разпилеят праха му в морето

.
Едно към едно
08.02.2015 г., агенция „Фокус”

Държа да подчертая, че от моето досие не липсва нито една страница. Публикувал съм всичко, за да могат тези, които евентуално биха имали някакъв морален укор спрямо мен да се позоват. Да кажат ето един донос написан от Божидар Димитров. Такова нещо няма да намерите нито от човек, нито от институция - не само наши, но и чужди.

Обществото ще научи много от т.нар. „Тайни на Ватикана”- основното място, където съм работил в Секретния архив и Апостолическата Ватиканска библиотека. Тайни, несвързани с модните напоследък фалшификации на историята от Дан Браун или други подобни автори, които пишат, че във Ватикана, в секретния архив се съдържат документи, които доказват, че Мария Магдалена е била съпруга на Исус Христос и е са имали деца. Други тайни за българската история са документи, които осветляват непознати страници, открити от нашата история, открити от мен във Ватикана, в секретния архив и във и Апостолическата Ватиканска библиотека.

Мисля, че обществото ще оцени с достойнство тези открития, тъй като те наистина хвърлят светлина върху цели векове, които наричахме „тъмни”, защото нищо не знаехме за тях. Сега, благодарение на моите открития и на откритията на други учени, разбира се тези векове вече не се наричат „тъмни”. Водих тези проучвания между 1974 и 1990 г.

09.11.2016, в. „Монитор”

В България непрекъснато излизат ценни паметници на античната култура, които се фалшифицират, и това се знае на запад. Фалшифицират се преди всичко монети – и гръцки, и римски, тъй като представляват интерес за колекционерите в чужбина. Фалшифицират се и сребърни, и златни украшения, бижута, ритони, съдове. На трето място, започнаха вече да фалшифицират и камък – релефи, статуи, „глави”, както те се изразяват. Много са добри, фалшифицират буквално всичко. И постигат резултати. Между другото, 80-90 на сто от тъй наречената стока, която се продава на вътрешния и външния пазар, е от ментета. Когато питам някой купувач, главно чужди дипломати, защо купуват, те казват: „Г-н Димитров, аз купувам римска бронзова статуетка за 500 евро. Толкова струва една подобна статуетка и в сувенирния магазин на Бритиш мюзиъм, продавана като копие. Дали е копие или не, е без никакво значение за мене, тъй като и в двата случая цената е 500 евро. Ако е оригинал – чудесно, ще имам оригинал само за 500 евро. Ако е копие, ще ми украсява библиотеката като копие за 500 евро, колкото струва.”

Главни купувачи в България са начинаещи колекционери, които решават да минат с малко пари, без да привличат консултанти и лаборатории. Има такива, аз съм се отзовавал да прегледам някои колекции и съм се заливал от смях. До две трети, ако не и повече от статуетките им, да речем, са ментета. Има и много чужденци. Като постоянни клиенти се очертават някои западни дипломати, вече ви казах по какви съображения. Напоследък има и много араби, японци и т.н.

Преди време стана голям скандал с антични монети от Аполония и Месемврия. Начинът да се хванат фалшификатите е да се изследва металът, или беше поне доскоро. Съвременният метал е електролитен и много чист, докато в античния освен мед или сребро, да речем, има 2% манган, 1% силиций и други примеси. При изследването на тези монети се оказа, че имат всички необходими съставки за античен метал. И все пак бяха фалшиви – разбра се, че имитаторите купуват на безценица полуизтрити старинни монети, на площада до Синодалната палата продават такива с хиляди. Един колега каза: „А аз се чудя защо еди кой си – става дума за известен фалшификатор – купуваше на килограм тези полуизтрити монети, които нямат никаква стойност...”. Той ги купува за метала, за да може да го претопи и да го използва.

24.04.2017 г., в. „24 часа”

Изказах предположение, че Христос може да е живял по нашите земи по една проста причина - България е била част, при това най-плодоносната, от Римската империя. Защото Тракия, Мизия и Македония са били смятани за най-богатата й част. В Мизия населението е многолюдно. На Христос пък му се губят 15 години от живота. Прочетете светото Евангелие и ще видите, че там многократно се споменава какво е правил като дете, и изведнъж се преминава към времената, в които е бил на 33 г.

Затова смятам, че е могло той да бъде в България. Освен това е факт, че после и апостолите се насочват към нашите земи. Например апостол Андрей започва своята обиколка от Созопол. Също свети Павел започва своите обиколки от Никополис ад Иструм - днешното с. Огняново, близо до Гоце Делчев. Това е известно от историята. Така че защо Христос да не е минавал оттук? Минавал е, разбира се, какво лошо има в това?
.
.
.