Консулт
Проверете непознатия от Фейсбук с четири пароли
За човешката глупост няма възраст, но децата още не могат да осъзнаят всички последици от дадена постъпка

DeviantArt
„Майнкрафт” е не само интересна, но и полезна игра за малчуганите.
.
Напускане на интернет – мисия (не)възможна

 
Триенето на дигиталния ни отпечатък се оказва по-трудно, отколкото си мислим

Любомир Старидолски

Все още хората си мислят, че докато са в интернет, си остават скрити зад булото на виртуалността. Истината обаче е съвсем различна, а хората проглеждат за нея в мига, в който се опитат да излязат от Матрицата, като изтрият всичко за себе си в мрежата.

При при всяко влизане там, с всяка написана дума или качена информация ние оставяме дигитален отпечатък. Под термина се разбира още информация, предавана онлайн, като регистрация на формуляри, търсене в търсачките, посещаване на електронна поща, купуване на продукти, прикачване на файлове, качване на видеоклипове, снимки и статуси в социалните мрежи, или всяка друга форма на данни (статии) с наше участие. Всичко това представляват следи от лична информация за нас, която може да се ползва от всички за добро или зло.

Въпреки че изтриването на лична информация и покриването на интернет отпечатъците е трудно, има някои практически стъпки, които всеки „ескейпист” може да предприеме сам.

Стъпка №1

Първата стъпка е да извършим търсене в Google като изпишем името си. Може да се наложи да добавим и други квалифициращи фактори, като например града, в който живеем, професията, която упражняваме. Това ще ни покаже колко информация има за нас в Интернет, и в частност колко работа има да вършим, за да се изтрием от там. Обикновено при такова търсене изскачат профили в сайтове, които сме правили на младини, но сме забравили; статии с информация за нас, договори, които сме сключвали, участие във фирми, търгове и др.

Стъпка №2

Втората стъпка е да преминем към изтриване на откритото. Като начало трябва да започнем с ликвидация на профилите си в социалните мрежи и различни сайтове. Основните са: Facebook, Twitter, LinkedIn и Google+, които обикновено разполагат с изобилие от информация за нас. Ключовият момент тук е наистина да ги изтрием, а не да ги деактивираме, което е различно. Специално „Фейсбук” предлага две опции деактивиране и изтриване. Ако изберем първата, то съдържанието си остава там, докато размислим да се върнем. При изтриването информация се унищожава напълно, но условието е да не влизаме през следващите поне 14 дни в профила си. Всяко надникване там ще осуети плана ни да избягаме от Матрицата.

Факт е, че при повечето социални мрежи опциите за изтриване са заровени доста надълбоко в настройките. Идеята е, дори някой да има намерение да се изтрие, то бързо да се откаже. Все пак има и сайтове, които не позволяват триене на вече създадени профили. В случая може да се направи само едно нещо - да се влезе от „настройките” към опцията „редактиране” и да изтрием всички лични данни, като ги заменим с фалшиви.

Стъпка №3

Третата стъпка към окончателното ни напускане на Мрежата е да премахнем публикувана информация за нас от различни сайтове и блогове. Това е доста трудно, тъй като изцяло трябва да се разчита на добрата воля на администраторите. В повечето случаи те би трябвало да се съгласят, но в противен случай няма много опции за въздействие.

Друга територия, която трябва да проверим са имейл-акаунтите ни. Хубаво е да се отпишем от всички бюлетини и мейлинг списъци. Обикновено това става от линк в дъното на всяко писмо.

Стъпка №4

Изтриването от търсачката „Гугъл” не е лека задача. Търсачката има специален инструмент, наречен „Премахване на остаряло съдържание”. Той позволява изтриване в два случая. Първият е, ако дигиталната следа (статия, снимка) се намира на техните сървъри, но не е налична на първоизточника, т.е. изтрита е от сайта, в който се е появила за първи път. Вторият случай, при който Google разрешава триене е при проблеми, свързани със законодателството като лични данни и авторски права. Ако са изпълнени тези две условия, се пуска линк към информацията и се натиска червеният бутон „Искане за премахване”, което би трябвало да доведе до изтриването ви.

Паралелно с това е хубаво рутинно да се сканира и премахва цифровият отпечатък и от самия компютър. Това помага да се предпазим от излагане на хакери, измамници и агресивни рекламодатели.
.
.
.