Гледни точки
МВР да спре да пее „Кекс”
Няма кокошкарски кражби – дали ще е колело, медна тава, зимнина или пенсиите на нашите родители, баби и и дядовци, все е престъпление

Кражбите на колела и части от велосипеди са равносилни на кражби на коли от среден и нисък клас, каквито карат 90% от населението в България.
.
Пак не е смешно

 
 
 
 
Поредният взривен банкомат не трябва да е повод за духовитост, а за сериозни мерки

Иван Мастагарков

Видят ли празник - взривяват банкомат. Така вътрешният министър Валентин Радев коментира поредния случай на устройство, което беше взривено в София. Радев очевидно има предвид годишнината от създаването на Министерството на вътрешните работи. Нещо като духовита шегичка.

„Явно не са комептентни, не искам да ги уча, но от камерите се вижда, че взривяват, наблюдават и бягат”, описа инцидента Радев с явната идея да се посмеем на некадърните обирджии.

Да, ама някак си не е смешно министърът, който стана повод за последния вот на недоверие към кабинета, да се майтапи точно с тази тема. Защото въпросът не е дали са откраднали парите и дали са с качулки, а че всеки полуграмотен дришльо може да си позволи да гърми банкомати в центъра на столицата без да му пука за камери, полиция и прочие.

За сведение на Радев и в Белгия наскоро определиха този тип престъпления като проблем, при това след само пет  инцидента. Само дето белгийският МВР шеф не се майтапеше с нивото на кадърност на крадците. Там се взеха мерки. Съвсем недуховито, но пък ефективно.

Достъпът до банкоматите в Белгия нощем бе прекратен с общо решение на основните банки в страната. В някои от случаите крадците са успели, в други са се провалили. Досега са били откраднати няколкостотин хиляди евро.

Представители на банките отбелязват, че през 2015-2016 г. в страната не е имало подобни посегателства, а през миналата година са отчетени два неуспешни опита. Белгийската полиция е получила данни от колегите си от Германия и Холандия, които са съобщили напоследък за сходни случаи и в техния периметър.

Белгийските банки обмислят в сътрудничество с полицията поставянето на мастилници в банкоматите, за да може при взривяване на устройствата, банкнотите вътре да бъдат унищожавани. Засега въведените ограничения за достъп до банкоматите от 23.00 ч. до 6.00 ч. не важат за машините, поставени на улични фасади, а само за онези, които се намират в закрити помещения.

Просто и ефективно и човек може да се запита защо вместо да ръси бисери по медиите, министърът не вземе някоя простичка, но работеща мярка? Дали случайно не трябва да поработи заедно с банките за овладяване на епидемията от взривени банкомати? С прости и скучни, но ефективни решения.
.
.
.