Книгите
Мъж за две жени
Оноре дьо Балзак вкарва много лично отношение в сюжета на роман, който разкрива емоциите към близки на сърцето му дами

Benjamin Roubaud
Оноре дьо Балзак е сред създателите на класическата форма на романа. С течение на времето той създава свят от около 2000 герои, които представят френската действителност след Революцията.
.
Клетви до десето коляно

Десетият международен бестселър на „шведската Агата Кристи” Камила Лекберг.
Настроени сте за криминале? Няма по-подходящо заглавие от „Вещицата” на Камила Лекберг (издателство „Колибри”). Десетият международен бестселър на „шведската Агата Кристи” е поредният психологически трилър, в който действието се развива в живописното градче Фелбака. Там страховитите новини се роят като гъби, а миналото неизбежно застига настоящето.

Четиригодишната Неа е намерена убита в същата гора, в която преди трийсет години е открита мъртва малката Стела. За убийството на Стела някога са били обвинени две тринайсетгодишни приятелки, Хелен и Мари, признали и впоследствие отрекли вината си. Тогава Хелен остава при родителите си, а Мари заминава и става известна актриса. Завръща се точно когато местното население е потресено от новото убийство. Подозренията падат върху двете им, но и върху хора от обкръжението им, а някои ксенофобски настроени местни жители обвиняват колонията от сирийски бежанци. Пожари, убийства, стрелби, отчаяни, комплексирани и покварени тийнейджъри – и, естествено, разследването на Ерика, която пише книга за двете загинали момиченца.

А в далечния 17 век една млада жена, обявена от господстващия клир за вещица, проклина своите мъчители до десето коляно.

Родена през 1974 г. в малко селце на западния бряг на Швеция – Фелбака, Камила Лекберг превръща родното си място в арена на своите романи – съвършената сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния си антиутопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество. Удивителна е педантичността, с която авторката изгражда психологическите профили на персонажите си. Първата книга от поредицата с Ерика и Патрик, „Ледената принцеса”, излиза през 2003 година. През 2008 г. Лекберг получава Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо” и британското „Букселър”. Истории като „Каменоделецът”, „Русалката” и „Укротителят на лъвове” свидетелстват за размаха на въображението й и я налагат като един от най-предпочитаните автори на трилъри в Европа.
.
Остро спускане в света на мъртвите

Шеметно приключение в Шибалба– мястото на страха.
Обичате предизвикателствата? Не знаете докъде може да стигнете? Дали си струва риска да се гмурнете шеметно в света на мъртвите? И знаете ли с какво може да се сблъскате там?

Откриването на съкровище в Юкатан изстрелва бившите флотски тюлени ДейнМадок и БоунсБоунбрейк да издирват легендарния Град на мъртвите на маите, където се изправят срещу смъртоносни врагове. От древните руини до пълните с опасности джунгли Мадок и Боунс трябва да надхитрят злата змия Бродърхуд, за да намерят приказния град, преди един стар враг да разкрие неговите тайни и да запрати света в мрака.

Ще оцелеят ли при спускането си в Шибалба?

Представяме на вниманието ви едноименния трилър на Дейвид Ууд (ИК „Бард”). А ето и рецензията за него на Джереми Робинсън, автор на „Ефектът на близнака”: „Завладяващ трилър, който те кара да поглъщаш страниците. Предлага библейски мотиви, древни тайни и противни създания. Един съвременен Индиана Джоунс, който е на път да надмине оригинала”.
.
Между съня и действителността

Историите от сборника предизвикват приятно гъделичкащ страх, отвъд който виждаме света с други очи.
Ужас и безумие, изчадия, изпълзели от митовете и фолклора или от дълбините на патологично съзнание... Дяволи и върколаци, вампири и вещици, самодиви, обсебени от духове и психично болни предизвикват най-дълбоките ни страхове и провокират фантазията ни по любим на всички начин. Този тип забавление, което познаваме от приказките от детството, а после свързваме с хитовите филми и сериали за паранормалното като „Досиетата Х”, доставя новата книга „Дяволиада”, тиражирана от издателство „Милениум”.

Сборникът включва 28 разказа, сред които са най-добрите образци на българския диаболизъм. Сред тях са и такива, които за първи път се публикуват в книга. Това са произведения на майсторите в жанра – Светослав Минков, Владимир Полянов, Георги Райчев и Чавдар Мутафов – едни от малкото наши писатели, които в първите половина на ХХ век са оставили отпечатък в модернистичното литературно течение. Разказите им звучат изключително актуално и в наши дни и са изкушение за читатели на всяка възраст.

Техните сюжети ни потапят в неподозиран свят между страшното и примамливото, между съня и действителността, между иронията и ирационалното. Те са огледало на най-тъмните кътчета на човешката душа, но и лакмус за психологичните терзания на модерния човек.
.
.
.