Балканите
Случаят „Папандониу”
Бившият гръцки военен министър е в ареста по обвинение в корупция

ЕПА/БГНЕС
Бившият гръцки министър на отбраната Янос Папандониу и съпругата му Ставрула Кураку бяха задържани по обвинение в пране на пари.
.
Албания забрани казината в жилищните райони

Казината, пунктовете за залагания и игралните зали са многобройни в градовете на Албания, която е една от най-бедните страни в Европа.
Konica.al
Бюджетът за следващата година не включва данъчни приходи от казина и пунктове за залагания, заяви финансовият министър Арбен Ахметай.
Пунктовете за спортни залагания също трябва да се преместят

Политика

Албанският парламент гласува за преместване на всички казина и пунктове за спортни залагания извън жилищните райони, за да се спре разпространението им, предаде Асошиейтед прес.

Парламентът гласува със 75 на 0 гласа за затваряне на казината до 31 декември, включително на залите с игрални автомати и пунктовете, където се приемат залози за спортни състезания или състезания с животни, и за преместването им в покрайнините на населените места.

Казината и пунктовете за залагания са многобройни в градовете на Албания, която е една от най-бедните страни в Европа.

Законът все пак позволява функционирането на казина в големите хотели, а телевизионното бинго и националната лотария също ще продължат да работят, тъй като имат текущи договори за концесия, отбелязва Ройтерс.

Албанската индустрия на спортните залози се развива бързо в последните десетилетия и има годишен оборот от около 700 милиона евро.

“Ние водим яростна война със злото, което се е вкоренило дълбоко в нашето общество през годините”, заяви премиерът социалдемократ Еди Рама преди вота. Гласуването се проведе на фона на бойкот от страна на опозицията на парламентарните заседания от края на лятото.

Финансовият министър Арбен Ахметай заяви, че бюджетът за следващата година не включва данъчни приходи от казина и пунктове за залагания, които бяха 54 милиона долара миналата година.

На медийните издания им беше наредено да спрат “незаконните” реклами на хазарт и бяха предупредени, че ако не го направят, “ще бъдат закрити принудително”.

Същевременно представители на компаниите, занимаващи се със спортни залагания, заявиха, че ще се борят срещу забраната и ще търсят компенсация.

“Компаниите също така оценяват щетите от едностранното прекратяване на лицензите им и обмислят съдебни действия за възстановяване на загубите”, заяви Артан Шути, председател на асоциацията на индустрията на спортните залози.
.
Осъдиха ром в Прищина за военни престъпления по време на конфликта в Косово
Съд в Прищина осъди ром, бивш член на сръбска паравоенна групировка, на десет години затвор заради това, че е изтезавал албанци по време на конфликта в Косово (1998-99 г.), съобщи АФП.

58-годишният Скендер Бислими е признат за виновен за изтезаване на цивилни албанци през март 1999 г. Според присъдата обвиняемият, който е действал "заедно с най-малко десет членове" на паравоенната групировка, е причинил телесни поражения и вреда на здравето на над 40 цивилни албанци, като е използвал сплашване и терор.

Бислими е първият представител на ромското малцинство в Косово, осъден за военни престъпления по време на конфликта между косовските албански бунтовници и сръбските сили.

Той е бил задържан в Босна по силата на международна заповед за арест и след това е бил екстрадиран в Косово през 2016 г.

Ромите в Косово обаче са били и жертви на злоупотреби по време на конфликта.

Според правозащитната организация Център за хуманитарно право /HLC/, базирана в Белград, роми от Косово често са били принуждавани от сърби да заравят телата на цивилни албанци и албански бунтовници, да копаят окопи за сръбската армия и да разграбват имущество, принадлежащо на членове на албанската общност.

Близо 240 от тях са били убити или обявени за изчезнали, докато десетки хиляди представители на ромската общност са напуснали Косово след края на боевете, опасявайки се от репресии от страна на албанци, според косовския клон на HLC.

Близо 100 000 роми са живеели в Косово преди войната, докато сега броят им е около 35 000.
.
.
.