Архиви
ДС обучавала у нас агентите на Куба
Полицаите и граничарите в Хавана били с ниво на образование 4-ти клас

Тодор Живков и Фидел Кастро поддържаха връзки не само на официално равнище.
.
В Буенос Айрес чакат помощ срещу Англия
През 1949 г. е открита първата българска легация в Буенос Айрес, което дава възможност за изпращане на служители на ДС в Аржентина. Тя е поставена в разузнавателната линия Н заедно със САЩ и Канада, което е показателно за значението, което й се отдава сред страните от Латинска Америка. Оперативната обстановка в страната се оценява като неблагоприятна за развиване на разузнавателна дейност въпреки голямата българска колония там, поради факта, че на аржентинска територия работят активно разузнавателните служби на Англия и САЩ. От друга страна обаче, по време на Фолклендската война през 1982 г се докладва че общественото мнение е настроено благоприятно към страните от социалистическия лагер с надеждата, че той ще застане на страната на Аржентина (документ № 99).

В Справка от 1986 година се пък се казва, че: „ [...] президентът на Аржентина (Раул Алфонсин – б.р.) смята, че едностранната ориентация на Аржентина към Вашингтон не отговаря изцяло на националните интереси, тъй като ще доведе до пълна икономическа и политическа зависимост на страната от САЩ” (документ № 102) и че  широките отношения, които Аржентина се стреми да поддържа с държави, независимо от обществено политическият им строй, я прави оперативно интересна за българските разузнавателни служби.
.
Използвали емигрантите от Мексико
След  1944 г. правителството на НРБ прави неколкократни сондажи за възстановяване на дипломатическите си отношения с Мексико през Втората световна война. След дълги преговори, това става чак през 1974 г. ДС бързо преценява, че обстановка там е много подходяща за водене на разузнавателни мероприятия срещу САЩ  чрез огромния емигрантски поток от мексиканци, които отиват да учат или работят в САЩ, който може да бъде използван  за внедряване на българска агентура (документ №68). В докладите си българските резиденти отчитат стремежа на Мексико да се стреми да спазва неутралитет спрямо сблъсъка между Съединените щати и СССР (документ № 75). С цел да отслаби икономическата си зависимост от САЩ правителството на Лопес Портильо търси пътища за разкриване на връзки със социалистическите страни. (Документ № 66)
.
.
.