Политическо високомерие, но оплетено с ограничения
Ще устои ли Ливиу Драгня на изкушението да се кандидатира за президент на Румъния?

ЕПА/БГНЕС
Никой не се наема да прогнозира дали Драгня има реални шансове за президентския пост.
.
Опозицията внася нов вот на недоверие през следващата парламентарна сесия
Председателят на най-голямата опозиционна партия в Румъния заяви, че неговата формация ще внесе нов вот на недоверие срещу лявото коалиционно правителство през парламентарната сесия, която започва от февруари, предаде Медиафакс.

Лудовик Орбан, лидер на Национално-либералната партия (НЛП), посочи, че партията му ще продължи да убеждава парламентаристите от управляващите кръгове, че това правителство трябва да си отиде.

"Ще продължим от началото на парламентарната сесия да убеждаваме парламентаристите от зоната на властта, парламентаристите от Социалдемократическата партия, Алианса на либералите и демократите и Демократичния съюз на унгарците в Румъния, че вършат огромно зло, като продължават да поддържат живо това правителство, което е абсолютно неспособно да направи нещо в полза на Румъния", изтъкна Орбан.

Последният вот на недоверие, озаглавен "Стига! Правителството Драгня-Дънчила - срам за Румъния", който бе внесен от НЛП, Съюз за спасение на Румъния и Партия Народно движение, беше отхвърлен на 14 декември 2018 г., напомня агенцията.
.
Накратко:

 
Ана Бърнабич получи орден на Република Сръбска

Сръбският премиер Ана Бърнабич получи в Баня Лука Орден на Република Сръбска с лента, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. По този повод тя заяви, че отличието е потвърждение за отговорната политика на правителството и на президента на Сърбия и постоянно напомняне за задълженията и отговорностите, които следват от братските отношения между Баня Лука и Белград. Бърнабич добави, че отношенията между Сърбия и Република Сръбска излизат от формалните рамки на обичайното двустранно сътрудничество. Става дума за конкретна и реална грижа на Сърбия за оцеляването и напредъка на Република Сръбска, заяви Ана Бърнабич. Това отличие е стимул за още по-сериозна работа в полза на нашия народ и на всички граждани от други националности, заяви Бърнабич.

Босненската гранична полиция залови мигранти с фалшиви паспорти

Босненската гранична полиция откри у трима мигранти фалшифицирани български паспорти, съобщи Танюг. Документите са открити на 4, 5 и 6 януари у мигранти на гранични пунктове на излизане от Босна и Херцеговина. Фалшивите документи са открити, след като в багажа на мигрантите били намерени оригиналните документи, въз основа на които било установено, че мигрантите са граждани на Сирия.

Гръцки лекар иска подкуп за раждане според теглото на новороденото

Лекар в атинска болница е поискал от съпруга на родилка подкуп за раждането на съпругата му в съответствие с теглото на новороденото дете, съобщава вестник “Катимерини”, като се позовава на разказ на очевидец. Очевидецът, професор Ставрос Анагностопулос от университета в Патра, е бил на преглед в атинска държавна болница, където се е заговорил в чакалнята с мъж, който е чакал пред спешното отделение, където е била настанена съпругата му след раждане. Двойката от провинциален гръцки град потърсила помощ заради усложнения по време на бременността. Лекарят в Атина им е поискал да му платят предварително 1000 евро, а след раждането - допълнителна сума, съобразно с “килата на новороденото". След тежко раждане, при което е била отстранена матката на родилката, детето се е родило с тегло 2,100 килограма. Лекарят изчислил допълнителното си незаконно възнаграждение по 1000 евро на килограм. Както съобщава по случая “Елефтерос типос”, Атинският лекарски съюз е реагирал на информацията с възмущение и е изразил готовност да се намеси в рамките на правомощията си.

Анархисти поеха отговорността за взрив пред редакции

Гръцката анархистка групировката “Група на народните бойци” пое отговорността за бомбеното нападение срещу редакциите на телевизия “Скай” и вестник “Катимерини” на 17 декември, съобщи агенция АНА-МПА. Групировката публикувала съобщение в анархистка интернет страница, в което обяснява причините за действията си. В него се казва, че гръцките средства за масова информация “са станали органи на тъмни бизнес интереси, средства, които заменят “информацията” с намесата и обслужването на икономически и политически интереси”. “Групата на народните бойци” още от самото начало беше смятана от гръцките власти за най-вероятният извършител на бомбеното нападение. Членове на групировката досега са извършили подобни нападения с взривни устройства и срещу офисите на Съюза на фирмите и индустриалците, на Юробанк и на Атинския апелативен съд преди една година.
.
.
.