Неуспешен опит за преврат
Период на смут в Габон в отсъствието на президента Бонго

ЕПА/БГНЕС
Президентът Али Бонго в момента се възстановява след прекаран инсулт.
.
Хеликоптери в небето над Либървил
В деня на неуспелия преврат пред сградата на радиото лоялни на правителството войници използваха сълзотворен газ, за да разпръснат близо 300 души, които излязоха на улицата, за да подкрепят пуча, съобщи Ройтерс. Над Либървил по същото време кръжаха хеликоптери. В обръщението по радиото в 3.30 ч. по Гринуич (5.30 ч. българско време) лейтенант Кели Ондо Обианг каза, че новогодишното обръщение на Бонго от Мароко, където се възстановява от инсулт, “засили съмненията за способността на президента да продължава да изпълнява задълженията си”.

Резкият спад на добива и цената на петрола намали приходите на Габон и предизвика недоволство през последните години. На видеозапис, разпространен чрез социалните медии, лейтенант Ондо заявява, че опитът за преврат е извършен от група, наречена Патриотично движение на габонските сили за отбрана и сигурност, срещу “онези, които като страхливци убиха младите ни сънародници в нощта на 31 август 2016 г.”, имайки предвид довелото до жертви насилие, избухнало вследствие на обявяването на Али Бонго за победител на оспорваните избори.

Бонго спечели изборите през 2016 г. с разлика от по-малко от 6000 гласа, което предизвика ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция, при които беше подпален парламентът.

Европейският съюз установи нередности по време на изборите в електоралната крепост на президента провинция Горно Огоуе, където той спечели 95 процента при 99,9 процента избирателна активност.
.
.
.