Отровни облаци над Скопие
Въздухът в македонската столица е силно замърсен, десетки се разболяват и умират

Скопие е потънал в смог. Проблемът се обостря през зимата, заради битовото отопление с твърдо гориво.
.
Накратко
Рамуш Харадинай не изключва управляващата коалиция да се разпадне


 
Косовският министър-председател Рамуш Харадинай не изключва възможен разпад на управляващата коалиция заради разногласия по въпроса за 100-процентните мита за сръбски стоки. Това съобщи прищинският вестник “Зъри”,  цитиран от ТАСС. По информация на изданието след среща на косовския президент Хашим Тачи, премиера Рамуш Харадинай и председателя на косовския парламент Кадри Весели с американския посланик в Прищина Филип Коснет във връзка с въпроса за евентуална отмяна на митата за стоки от Сърбия, премиерът е заявил, че “митата няма да бъдат отменени, тъй като са били наложени по решение на косовското правителство”. Харадинай е посочил, че “ако разногласията продължават идните няколко дни, може да се разпадне управляващата коалиция”. Според анализатори отказът за отмяна на митата може да доведе до предсрочни парламентарни избори и формиране на ново правителство в Прищина. През ноември косовските власти наложиха мита от 100 процента върху внасяните от Сърбия стоки.

€500 млн. отпуска румънското правителство за нови детски градини със спортен профил

Румънското правителство учреди схема за държавна помощ за изграждане на детски градини със спортен профил с многогодишен бюджет от 500 милиона евро, съобщава румънският информационен сайт Зиаре. Премиерът Виорика Дънчила заяви, че това е още една крачка напред от програмата “Инвестираме в децата, инвестираме в бъдещето”. Целта на схемата за държавна помощ е подкрепа за строителство, обзавеждане и оборудване на хиляда детски градини със спортен профил. Схемата е адресирана към частни юридически лица, включително неправителствени организации, фондации, федерации и спортни клубове, заяви Дънчила. Държавната подкрепа ще се изразява в отпускане на минимална държавна помощ (която по европейски регламент е в размер до 200 000 евро за период от три последователни данъчни години), а също и гарантиране от държавата на до 50 процента от кредити, посочи румънският премиер. За тази мярка бе съобщено през декември от Дариус Вълков - икономически съветник на премиера Дънчила, който призна, че е разговарял за програмата с Йон Циряк (бивш тенисист, понастоящем един от най-богатите румънски бизнесмени). Циряк бил пряко заинтересован да инвестира в подобни детски градини.

Търг за автомобил на Чаушеску се провали

Нито един кандидат не участва в търга за джип, направен специално за покойния румънски диктатор Николае Чаушеску, съобщи Ройтерс. Автомобилът - небесносин АРО 304 с меки кожени седлаки и плъзгаща се автоматична врата, е създаден през 1977 г. Данъчната служба на Румъния обяви стартова цена 137 500 леи (33 355 долара), но не успя да привлече купувачи. Чаушеску използвал автомобила, произведен от вече несъществуващата румънска компания АРО, за ловни излети и официални посещения. Данъчната служба конфискува автомобила от бинесмен, който го беше купил по време разпродажба на държавни активи в началото на 2000-те години и който в момента излежава 12-годишна присъда за измами и пране на пари. Бившият комунистически лидер Николае Чаушеску, който пое ръководството на страната през 1965 г., беше свален от власт и екзекутиран по време на бунт през 1989 г.

Четири години затвор за Сорин Петре Димитриу за злоупотреби с еврофондове

Председателят на Букурещката търговско-промишлена камара Сорин Петре Димитриу беше осъден от Букурещкия съд на четири години затвор по дело, свързано със злоупотреби с еврофондове, предаде информационният сайт Зиаре. Също така самата търговско-промишлена палата е осъдена да плати наказателна глоба от 70 000 леи (еврото се разменя за 4,75 леи) за извършването на престъпления срещу интересите на Европейския съюз. Решението не е окончателно и може да се обжалва. Съдиите са разпоредили също конфискация на сумата от 2 470 000 леи от камарата във връзка с два проекта по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”,  за които са използвани фалшиви документи. Сорин Петре Димитриу беше изпратен на съд на 1 октомври 2014 г. Според прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията членовете на ръководството на Букурещката търговско-промишлена камара са организирали схема за незаконен достъп до еврофондове за осъществяването на различни проекти. Същевременно те създали механизъм за “ограбване” на голяма част от доходите на служителите на камарата по тези проекти чрез симулиране на “спонсориране” на институцията-работодател. Парите накрая стигали до председателя на Румънската търговско-промишлена камара Михаил Власов. Според антикорупционната агенция разследваните престъпления са били извършени в периода 2010-2012 г.
.
.
.