3 млн. евро ни дава спешно ЕС за борба с африканската чума
Още 11 млн. евро чакаме за обезщетения на собствениците на регистрирани, но заразени с вируса ферми, където са унищожени свинете

Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов увери, че мерките, които държавата е взела срещу африканската чума, са най-адекватните.
.
Председателят на Комисията по земеделието и храните Мария Белова: БСП да не настройва големите свинекомплекси срещу малките стопани

 

Прилаганите от правителството мерки за борба с африканската чума са приети и одобрени от СЗО, те не са в полза на големите свинекомплекси и в ущърб на малките стопани, каза в четвъртък във Варна председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Мария Белова. Тя отправи апел към представителите на БСП да не настройват хората и да предизвикват напрежение.

"Трябва да благодарим на всички стопани, които осъзнаха, че ако не предприемат мерки, ще се изправим пред катастрофа и те ги предприеха превантивно", посочи Белова. Тя припомни, че правителството вече е взело решение да бъдат отпуснати по 300 лева за дезинфекция на дворовете на тези, които доброволно са заклали животните си. Освен това собствениците на регистрирани обекти ще получат обезщетения.

С проблема с африканската чума ще се справяме през следващите месеци, дори и години, допълни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Според него това, което в момента прави БСП, е саботаж на държавата. По думите му опозицията не проявава конструктивност, а се опитва да насажда напрежение и да подклажда протести. Представителите на местната власт трябва да спазват законите и да подпомагат дейността БАБХ, допълни Ненков. И призова кметовете и общинските съветници от БСП да не мислят само за предстоящите избори, а да работят отговорно. За проблема с екарисажите в страната Ненков посочи, че прокуратурата трябва да направи проверка и, ако някой е извършил нарушение или престъпление, да си понесе отговорността.

.
.
.
.
Бизнес: други материали