Джим Робинсън от „Локхийд Мартин“:
Най-напредналите Ф-16 ще летят в България
Щатите и БАН ще правят заедно дронове в „Авионамс“

.
Джим Робинсън, Lockheed Martin: Първите F-16 ще пристигнат в началото на 2023 година

 

- Изгодна ли е цената, за която сме успели да се договорим за F-16 на фона на цените за другите държави?

- По принцип не коментираме цените, но според мен, да повторя това, което каза зам.-посланика, ние мислим, че е много близка като цена с други програми F-16.

- Защо F-16, а не Грипен?

- В този случай не говорим лошо за хората срещу нас, но, ако видите C/D на Грипен, този самолет няма напредналите радари, няма сервизен живот 12 000 часа и това са едни от многото неща, заради които смятаме, че F-16 е по -добър от техния продукт.

- Заговори се, че въоръжението на самолетите е било орязано спрямо първоначалната оферта, с достатъчно въоръжение ли ще пристигнат самолетите в България?

- Ние смятаме така. Не сме включени във въоръжението, но способностите съществуват на тези самолетите, така че F-16 на България да могат да използват пълното бойно снаряжение, което имаме налично.

- Кога по-точно се очаква да пристигнат първите самолети?

- Очакваме първите самолета да пристигнат в България в началото на 2023 година.

- В какво ще се изразява индустриалното сътрудничество, за което бе подписан договор и какви ще са ползите за България и САЩ от него?

- Първото е академията на ВВС, ние смятаме, че основната полза за България е да се подобри обучението на пилотите и техниците, да ги подготвим по-добре не само за F-16, но и за всички останали модерни самолети. Смятаме, че инвестицията в „Авионамс“ е ключова, защото това ще помогне на българските ВВС да поддържат самолетите. Може да помогне на „Авионамс“ да разшири бизнеса си и да помогне в поддръжката на F-16.

- Български министър намекна, че след като наши техници получат лиценз ще могат да ремонтират не само българските F-16, но и на другите страни...

- Точна така.

- Водени ли са разговори между България и САЩ за закупуването на още самолети, тъй като целта на проекта за българските ВВС е да се сдобият с общо 16 нови изтребители и какъв е реалистичният срок за сключване на такава сделка?

- В момента сме се фокусирали само върху първите 8.

- С тези изтребители става ли България, която досега разчиташе на старите руски МИГ-ове „по-пълноправен“ член на НАТО, български политици изразиха позиция, че това не е само покупка, а и стратегически за страната ни избор с оглед на геополитическите й интереси?

- Не говорим за политика, но що се отнася до снаряжението, F-16 Block 70 за България със сигурност ще подобри възможностите на българските ВВС да се интегрират със силите на НАТО.

.
.
.
.
Власт: други материали